image
Sursa foto: Jurnal.md

Remanieri la SIS înainte de a-l trece în subordinea Parlamentului; Candidaturile agreate de Dodon, Șor și Plahotniuc (SURSE)

Conducerea Serviciului de Informații și Securitate ar urma să numească mâine, 3 decembrie, șefii adjuncți ai instituției. Potrivit unor surse de încredere ale Jurnal TV, candidaturile la fotoliul de șefi adjuncți ai instituției sunt persoane agreate de Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Pe această cale ei ar încerca să-și fortifice controlul asupra instituției odată cu inițiativa de a o trece instituția în subordinea Parlamentului.

Potrivit surselor noastre, printre candidaturi ar fi:

- Ion Mămăligă, șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA);

- Alexei Serebreanschi, fost colaborator SIS, implicat într-un scandal legat de eliberarea piloților moldoveni din Afganistan;

- Veaceslav Ceban, persoana care a asigurat paza controversatului om de afaceri Ilan Șor și care pe moment se află în România;

- Alexandru Balan, fost vicedirector SIS în perioada 2016 -2019, recent rechemat de la Ambasada RM din Kiev;

- Vadim Jardan, rudă cu deputatul din partea Partidului Șor Petru Jardan. Vadim Jardan se află într-un litigiu cu SIS, după ce ar fi încercat să obțină o pensie sub pretextul că ar fi participat la operațiuni riscante pentru viața sa, dar instanțele de judecată nu i-au dat câștig de cauză deoarece argumentele aduse nu au fost plauzibile si credibile. Vadim Jardan este în relații foarte bune cu deputatul Vladimir Andronache, dar și cumătru cu Eduard Pleșca și Elena Grițco de la Partidul Nostru.

De remarcat că deputații PSRM au înregistrat astăzi deja un proiect de lege prin care SIS să fie luat în subordinea Parlamentului, unde socialiștii și cei de la „Pentru Moldova” au creat o majoritate neoficială. În 2016 socialiștii s-au opus unui proiect similar și au insistat ca SIS să râmână în subordinea președintelui.

docdoc
docdoc

„Comisia juridică a aprobat azi cu 5 voturi un raport pentru două lecturi. Asta înseamnă că mâine se planifică adoptarea proiectului propus de socialiști în două lecturi. Este desigur o acțiune disperată a unui personaj căruia îi fuge pământul de sub picioare. De asemenea, se scuipă pe voința a peste 1,6 milioane de oameni care au participat la alegerile prezidențiale, or aceștia au mers la vot inclusiv pentru faptul că președintele să le reprezinte interesele. Nu mai zic de faptul că proiectul este vădit neconstituțional”, a menționat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

La rândul său, liderul Partidului Liberal Dorin Chirtoacă a remarcat că exact acum 4 ani Igor Dodon și PSRM „făceau spume la gură” din cauza unei inițiative de a trece SIS-ul sub controlul Parlamentului, acuzând majoritatea parlamentară de banditism.

„Azi ei fac același lucru și argumentează că anume așa este corect. Dodon și PSRM chiar și cu prețul de a recunoaște că sunt niște scursuri politice, ne vând în continuare Rusiei, pentru ca SIS-ul să rămână filiala FSB. Șor cu fracțiunea „Pentru Moldova” îl va ajuta în acest sens pentru a obține mila lui Putin, ca să poată păși la Moscova. Legile cu statutul limbii ruse, SIS-ul și alte slugărnicii față de Kozak și Putin vor fi votate de hoții din Parlament și astfel vom vedea noua majoritate - Dodon-Șor, asistați de Plahotniuc. Șobolanii s-au regrupat și au format alianță în Parlament și și-au stabilit prioritățile pe timp de pandemie, când aceasta scapă complet de sub control”, a menționat Chirtoacă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: