image
Sursa foto: privesc.eu

Blocul ACUM vine cu încă 5 proiecte de dezoligarhizare a statului și propune crearea unui grup de lucru cu PSRM

Blocul ACUM Platforma DA și PAS a elaborat încă 5 proiecte care vin să completeze pachetul de legi antioligarhic. Acestea vizează legea cu privire la Procuratură, cea cu privire la statutul funcționarului public, cea cu privire la Banca Națională, la cetățenia prin investiții, dar și legislația electorală. Declarațiile au fost făcute de reprezentanții Blocului ACUM, după ședința Consiliului Politic al formațiunii.

„Am luat act de poziția PSRM, inclusiv de opțiunea socialiștilor de a merge în anticipate organizate în condițiile actualului sistem electoral mixt, lucru care ar fi în detrimentul oamenilor și în detrimentul proceselor democratice, dar în beneficiul regimului oligarhic. În continuare așteptăm un angajament ferm din partea PSRM, făcut public, cu privire la neadmiterea nici acum, nici pe viitor a unei coaliții cu Plahotniuc și partidul controlat de el. Blocul ACUM reiterează necesitatea eliberării instituțiilor statului din captivitate și pledăm pentru neadmiterea alegerilor anticipate în condițiile controlului oligarhic asupra instituțiilor de drept și de reglementare. Considerăm necesară deblocarea activității Parlamentului prin reluarea ședinței de constituire a acestuia, crearea organelor de lucru a Legislativului”, a declarat deputatul Andrei Năstase, copreședintele blocului ACUM.

În cadrul conferinței, juristul ACUM, Sergiu Litvinenco, a precizat care sunt cele 5 inițiative care vin să completeze pachetul de legi antioligarhic. Astfel, este vorba despre modificarea legii cu privire la Procuratură, modificarea legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, abrogarea legii cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție, modificarea Codului Electoral, modificarea legii cu privire la Banca Națională.

Primul proiect ține de modificarea legii cu privire la Procuratură. Blocul ACUM își propune să realizeze dezideratul privind eliberarea din funcție a actualui procuror general și numirea unui procuror independent, de preferință european, a precizat Litvinenco.

Totodată, ACUM propune majorarea numărului membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, cu mai mulți exponenți ai societății civile, excluderea condiției de cetățenie pentru candidații la funcția de procuror general, constituirea unei comisii de concurs în care să intre inclusiv experți juridici internaționali.

„Al doilea proiect - modificarea legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public - prevede eliberarea din funcție a persoanelor care au făcut agitație electorală în timpul programului de muncă, fără a fi degrevați din funcție. Mai concret, este vorba despre secretarii generali de stat și secretarii de stat, care, contrar legii și bunului simț, s-au implicat plenar în campania electorală a PD”, a precizat juristul ACUM.

Al treilea proiect vizează abrogarea legii cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție.

Al patrulea proiect ține de modificarea codului electoral, astfel încât să fie concretizată procedura de demitere a membrilor CEC. „La moment, Codul Electoral conține norme contradictorii în unul și același articol - într-un alineat se spune că demiterea se face de către organul care i-a numit în funcție și alt alineat din același articol spune că demiterea o face instanța de judecată. Noi propunem să excludem această contradicție care, de facto, face imposibilă la moment demiterea membrilor CEC”, a mai spus juristul.

„Iar al cincilea proiect ține de modificarea legii cu privire la Banca Națională, prin excluderea prevederii neconstituționale care prevede că adoptarea hotărârii Parlamentului privind revocarea guvernatorului Băncii Naționale se face cu votul a două treimi din parlamentari”, a adăugat Sergiu Litvinenco.

Aceste 5 proiecte urmează să fie înregistrate la secretariatul Parlamentului.

Totodată, blocul ACUM a propus crearea unui grup de lucru cu PSRM, în cadrul căruia să fie discutate inițiativele legislative ale celor două fracțiuni, care se referă la dezoligarhizarea statului și la îmbunătățirea vieții oamenilor. Din partea blocului ACUM, în grup vor fi delegați Sergiu Litvinenco, Mihai Popșoi, Oazu Nantoi, Alexandru Slusari, Chiril Moțpan și Igor Munteanu.

„Considerăm necesară crearea unui grup de lucru constituit din reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare ale blocului ACUM și PSRM, mandatați să discute până pe 25 aprilie inițiativele legislative ale blocului ACUM și ale fracțiunii PSRM care se referă la dezoligarhizarea statului și, implicit, la îmbunătățirea vieții oamenilor”, a precizat Năstase.

„Vrem să discutăm și să înțelegem dacă există curaj și angajament din partea celor din PSRM de a participa la procesul de dezoligarhizare a statului. Și prin acest grup vrem să auzim la modul cel mai concret, să aflăm foarte clar dacă există angajament din partea PSRM să voteze legi care ar elibera instituțiile statului din captivitate. Și când vorbim despre eliberarea instituțiilor din captivitate, vorbim despre eliberarea oamenilor de sub presiunea regimului. Nu vorbim despre niște lucruri abstracte, vorbim despre faptul că prin aceste instituții capturate oamenii sunt supuși terorii în fiecare zi. Toată lumea simte jugul acestui regim. Noi îi întrebăm pe cei din PSRM dacă sunt gata să pună umărul la eliberarea instituțiilor din captivitate”, a punctat Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: