image
Sursa foto: jurnal.md

Doi ani de conflict la biserica din Dereneu: „Autoritățile admit încălcarea libertății de gândire, conștiință și religie”

Mitropolia Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor solicită organelor de anchetă să se sesizeze pe marginea circumstanțelor legate de scandalul în jurul accesului la Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, raionul Călărași.

Andrei Bucliş, secretar al Mitropoliei Basarabiei, a menţionat că scandalul durează de mai bine de doi ani. Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, raionul Călărași, din cadrul Mitropoliei Basarabiei, a fost înregistrată ilegal în beneficiul Mitropoliei Moldovei.

Reprezentații Mitropoliei au luat cu forța clădirea bisericii și de atunci părintele paroh, susținut de majoritatea enoriașilor din sat, este nevoit să desfășoare serviciile divine într-o construcție alăturată lăcașului de cult.

„Atacurile s-au întețit și din partea administrației publice locale, la cârmă căreia a venit anume organizatorul devastării bisericii și împiedicarea activității parohiei, fostul președinte a Federației de Rugby din Moldova, asistat de zeci de sportivi de performanță, actualul primar al s. Dereneu, Vasile Revenco. Considerăm că organele de stat au admis încălcarea dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie, precum și dreptul de aderare canonică față de cult religios, în persoana Mitropoliei Basarabiei”, a spus Andrei Bucliş, citat de IPN.

Valeriu Enachi, părinte protopop de Călăraşi, susţine că toate aceste atacuri la adresa parohiei din  Dereneu sunt mişcări premeditate, care urmează un plan bine dirijat. „S-a ajuns că se falsifică acte juridice ale parohiei cu neruşinare şi fără să înţelegi că pentru asta trebuie să răspunzi. Vreau să-i atenţionez pe toţi: mai devreme sau mai târziu, toţi vor răspunde în faţa legii de aceste abuzuri care se săvârşesc. E regretabil că cei care sunt puşi să apere legea sunt tocmai cei care o încalcă. Nădăjduim la discernământul adevărat şi sănătos al autorităţilor prin care să-şi retragă aceste acte care au fost comise ilegal şi premeditat, pentru că au această putere. Răspunderea va aparţine celui care a semnat actele respective, nu contează că a fost rugat, impus sau „convins”. Sperăm ca autorităţile să se autosesizeze ca comunitatea noastră din cadrul Mitropoliei Basarabiei să-şi poată desfăşura activitatea misionară, pastorală şi liturgică în parohia din Dereneu”, a spus Valeriu Enachi.

Am încercat să obținem o reacție și de la primarul de Dereneu, dar secretara primăriei ne-a informat că acesta e ocupat fiind într-o deplasare de serviciu.

Amintim că conflictul la biserica din Dereneu a izbucnit la 5 martie 2018. Anterior preotul Florin Marin a oficiat aici slujbe timp de 26 de ani. Nu a acumulat averi. Casa pe care a construit-o aparţine bisericii. La 5 martie 2018, biserica a fost sechestrată de un grup de preoţi şi enoriaşi nemulţumiţi că lăcaşul a trecut în subordinea Mitropoliei Basarabiei.

Decizia a fost luată în august 2017 cu acordul majorităţii locuitorilor satului.

Preotul Florin Marin a relatat într-un interviu pentru JURNAL că a luat decizia de a trece sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei pentru că această instituție nu obligă preoții lăcașurilor din subordine să achite plăți enorme, după cum o face mitropolia subordonată bisericii rusești.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: