image
Sursa foto: myguidemoscow.com

Moscova susţine că NU va solicita guvernelor străine extrădarea ruşilor care fug de mobilizare

Ministerul rus al Apărării a anunţat, marţi, că nu va solicita guvernelor străine extrădarea a mii de ruşi care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizare, relatează AFP, transmite news.ro.

,,Ministerul rus al Apărării, în cadrul mobilizării parţiale, nu a trimis, nu a pregătit şi nu va trimite cereri autorităţilor din Kazahstan, Georgia şi alte ţări cu privire la problema unei presupuse returnări forţate în Rusia a cetăţenilor ruşi care se află acolo”, a precizat ministerul într-un comunicat.

De la anunţul unei mobilizări militare ”parţiale” a rezerviştilor pe 21 septembrie, zeci de mii de bărbaţi ruşi care au vârsta legală pentru a lupta au fugit în străinătate, în special în fostele republici sovietice din Asia Centrală şi Caucaz. Dacă un cetăţean rus primeşte o citaţie şi nu se prezintă la o secţie de poliţie militară, teoretic poate fi considerat un dezertor şi trecut pe lista celor urmăriţi în Rusia.

Ministrul kazah de Interne, Marat Akhmetjanov, afirmat marţi că Astana va fi forţată să extrădeze ruşii care fug de mobilizare doar dacă vor fi trecuţi pe lista oficială a persoanelor urmărite din Rusia, potrivit agenţiei ruse Interfax.

Preşedintele kazah Kassym-Iomart Tokayev a promis că îi va proteja pe ruşii care pot fi mobilizaţi şi care au fugit în Kazahstan, în timp ce relaţiile dintre Astana şi Moscova au fost tensionate de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina.

Noutăţile partenerilor

comentarii: