image
Sursa foto: Jurnal.md

CNA va investiga încălcările Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei

Centrul Național Anticorupție va investiga dacă autoritățile din Orhei și-au depășit sau nu atribuțiile când au decis ca școlile din raion să rămână deschise, contrar deciziei Comisiei Naționale de Sănătate Publică.

„Ca urmare a investigațiilor începute luni cu privire la presupusele acțiuni de depășire a atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții Administrației Publice Locale a raionului Orhei, Poliția a acumulat materialele de constatare și deja le-a remis, după competență, Centrului Național Anticorupție, ulterioara decizie aparținând acestei autorități. Totodată, precizăm faptul că la intervențiile atât ale Poliției, cât și a Administrației Publice Centrale, APL-ul raionului Orhei nu a dat curs cerințelor imperative prevăzute în Hotărârea CNESP nr.2 din 20.01.2022. Ba mai mult, la ziua de 25.01.2022, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit repetat și a emis o decizie similară, intenționat ignorând cerințele CNESP, aceste acțiuni punând în pericol sănătatea publică. Venim repetat cu solicitarea către Administrația Publică Locală din Orhei și instituțiile private din raion să respecte restricțiile impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, care sunt esențiale pentru protejarea vieții și sănătății cetățenilor în această perioadă”, menționează Poliția printr-un comunicat de presă.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a anunțat că a primit scrisoarea din partea CNA, prin care i se cere să prezinte, în regim de urgență, detalii despre ședința la care a fost adoptată decizia de a lăsa școlile deschise.

Potrivit lui Dinu Țurcanu, intenția CNA este de a pune presiune pe Consiliul raional Orhei, care în opinia lui Țurcanu a luat o decizie perfect legală. Săptămâna trecută, Comisia pentru sănătate publică Orhei a decis ca școlile din raion să continue să activeze în regim normal, iar activitatea întreprinderilor din HoReCa să nu fie restrânsă, chiar dacă la nivel central s-a cerut contrariul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: