image
Sursa foto: jc.md

După cinci ani, nu s-a găsit vinovatul în cazul incendiului de milioane din Pădurea Domnească

Procuratura Glodeni de cinci ani investighează cazul, proiectul de construcții a dispărut, directorii rezervației s-au schimbat, iar pensiunea arsă de la „La Fontal” nu a fost reconstruită.

La câteva luni de la deschiderea oficială a pensiunii eco-turistice „La Fontal” din rezervația „Pădurea Domnească”, pe 16 februarie 2015, în preajma lacului relict a ars în întregime o pensiune. Focul a pornit de la acoperiş însă cauzele exacte nu se cunosc nici după cinci ani de la incident. Proiectul a costat 5,571 milioane de lei, banii au fost alocaţi din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, Consiuliul Raional Glodeni, Agenția „Moldsilva”, Întreprinderea Silvică Glodeni, Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”.

Au dispărut mai multe acte

Solicitați de Jurnal.md, reprezentanții Procuraturii Glodeni au menționat doar că acest caz se investighează. „Alte informații nu vă putem oferi”, a fost răspunsul succint.

Noul director al Rezervației „Pădurea Domnească”, Sergiu Movileanu, ne spune că de când a venit în această funcție nu a văzut proiectul de construcție a pensiunii eco-turistice ,,La Fontal”.

„Nu-i nimic clar, nici proiectul pentru construcții nu-l găsesc, a dispărut. Din actele pe care le avem, considerăm că era necesară permisiunea Moldsilva pentru construcții, dar nu am găsit un astfel de act. De câteva ori și procuratura a cerut proiectul de construcție, dar nu este. Când am venit în această funcție nu am văzut acel proiect”, a declarat Movileanu.

Directorul Rezervației ne-a mai spus că a dorit să reconstruiască pensiunea arsă, dar procuratura nu permite acest lucru, atâta timp cât se investighează cazul incendiului.

Lucrări necalificative, garantate prin acte de calitate?

Proiectul a costat 5,5 milioane de lei, iar imediat după incendiu o sursă demnă de încredere ne-a spus că adevăratul cost ar fi constituit doar 3 milioane de lei, astfel economisindu-se pe calitatea lucrărilor, susține sursa noastră.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord, care a cotizat pentru acest proiect, ne-a declarat că într-o scrisoare primită de la procuratura Glodeni, aceștia informau că motivul incediului ar fi fost hogeacul sobei, care nu a fost construit calitativ. Totuși la darea în exploatare a pensiunii eco-turistice, toți reprezentanții au semnat în acte, garantând calitatea construcției, ne spun surse din cadrul agenției.

Vicepreşedintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Valeriu Ţarigradschi, actual cosilier raional din parte PLDM și fost director al rezervației „Pădurea Domnească”, declara în 2015 că va fi constituită o comisie pentru elucidarea cauzelor incendiului, însă după cinci ani de la acel incident, cazul nu are o finalitate.

La recepția oficială a fost prezent și fostul ministru de interne, Dorin Recean

La câteva luni înainte de incediu, în octombrie 2014, a avut loc recepția finală a pensiunii eco-turistice ,,La Fontal”, la care a fost prezent și fostul ministru de interne, Dorin Recean.

„Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” este gata să fie ospitalieră cu turiștii și pe timp de noapte: atât vara, cât și iarna. Realizarea unui proiect în valoare totală de peste 5,5 de milioane de lei a schimbat la față cea mai bătrână pădure din Republica Moldova și una din cele mai vechi păduri de luncă din Europa”, se menționează pe pagina oficială de facebook a pensiunii.

PensiunePensiune

ProiectProiect

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: