image
Sursa foto: egov.md

A fost lansat Portalul Guvernamental al Cetățeanului

Când îi expiră buletinul de identitate sau permisul de conducere, câte puncte de penalizare sau amenzi rutiere are, are sau nu datorii la stat – la aceste întrebări, dar și la altele, fiecare cetățean poate găsi răspuns pe portalul mcabinet.gov.md.

Portalul Guvernamental al Cetățeanului a fost lansat astăzi, 27 octombrie, de către Agenția de Guvernare Electronică și, potrivit instituției, reprezintă un mecanism eficient și modern de obținere a informațiilor oficiale de interes public și personal.

Pentru a accesa portalul, persoana are nevoie de semnătura electronică. Aceasta se autentifică prin Mpass, iar ulterior, informația devine disponibilă.

Directorul AGE, Iurie Țurcanu, a declarat că portalul este un agregator despre persoană. Logându-se, persoana poate vedea diferite informații în calitatea sa de șofer, contribuabil, asigurat social etc. Portalul este unul informativ și nu conține doar date despre persoană, dar și sfaturi sau referințe la servicii, în caz că expiră revizia tehnică, asigurarea obligatorie etc. Pe parcurs, portalul va fi conectat la alte servicii guvernamentale.

Igor Bercu, manager proiect, a menționat că versiunea lansată este informativă pentru cetățean, fiind disponibile 11 de blocuri de date. Este vorba despre lista de acte deținute, informații despre medicul de familie și instituția la care persoana este arondată. De asemenea, cetățenii pot vedea la ce secții de votare sunt arondați, mai ales că în condițiile de pandemie, unele adrese s-au schimbat. Alte blocuri țin de plățile MPay, asigurări sociale, situația fiscală, bunuri imobile, vehicule în posesie, contravenții etc.

Pe parcurs, vor fi adăugate blocuri de date noi, inclusiv de pe el să poată să fie extrase certificate, semnate electronic și care să aibă o putere juridică. De asemenea, pe acest portal va fi posibil ca orice doritor să-și poată calcula pensia la care va putea pretinde.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: