image
Sursa foto: jurnal.md

Premierul Chicu, precizări cu privire la starea de urgență în RM: „Săptămâna aceasta e critică pentru a opri valul epidemic”

Premierul Ion Chicu a venit cu mai multe precizări în legătură cu starea de urgență instituită în Republica Moldova până la 15 mai. Șeful Guvernului afirmă că, în funcție de evoluția evenimentelor, termenul poate fi redus.

„Deși în țara noastră ieri a fost confirmat doar un singur caz de contaminare, pe plan mondial, ieri, avem cifra record de cazuri, marea majoritate – în Europa. Reiterăm, că săptămâna aceasta este critică pentru noi pentru a opri valul epidemic. Menținem toate restricțiile stabilite, iar dacă va fi necesar vom veni cu măsuri suplimentare. Stați acasă”, a declarat Chicu.

Potrivit premierului, la această etapă rămân în vigoare deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, iar alte restricții până la moment nu sunt.

Iată care sunt cele mai importante restricții până la 1 aprilie. A fost sistată:

- Activitatea de comerț a unităților comerciale cu amănuntul, cu excepția, unităților de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice și a produselor petroliere;

- Activitatea piețelor comerciale de orice profil;

- Activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale;

- Activitatea unităților de alimentație publică, în localurile și în spațiile amenajate/autorizate ale acestora, cu excepția activităților de preparare și distribuire a produselor în regim catering.

De asemenea este sistat:

- Traficul aerian (cursele comerciale) cu toate țările lumii.

- Traficul internațional feroviar de pasageri

- Accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării, cu excepția persoanelor cu acreditare diplomatică, celor cu reședință în RM și persoanelor care însoțesc mărfuri. Restricția nu se aplică persoanelor străine, care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova

- Cetățenii Republicii Moldova nu au restricții la intrare pe teritoriul țării.

În pofida stării de urgență, în Republica Moldova nu a fost sistată activitatea tuturor întreprinderilor de producere.

Se permite activitatea comercială bazată pe livrarea produselor online, transportul public si cel interurban, comerțul en-gros, activitatea băncilor, alimentația publică prin sistemul catering (livrare directă consumatorilor), lucrările de construcție, inclusiv la stația de epurare Chișinău, etc.

Totodată, va fi extinsă vacanța elevilor pentru încă o săptămână, dar este mare probabilitatea, că ulterior vor mai fi extinderi.

Toți angajații din sectorul public sau privat, care pot activa de la domiciliu sunt încurajați s-o facă.

„Dacă până vineri constatăm o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, vom examina posibilitatea revederii unor decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. În special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul”, a precizat premierul.

Șeful Guvernului a atenționat cetățenii țării să se conformeze cerințelor stabilite de către autorități, în caz contrar „orice încălcare a legislației va fi sancționată”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: