image
Sursa foto: Jurnal.md

Amenda în cazul caselor de schimb valutar care încalcă legea ar putea fi majorată de patru ori, până la 100 de mii de lei

Cuantumul amenzii aplicat caselor de schimb valutar sau hotelurilor, care admit încălcări ale legislației valutare, ar putea fi majorat de patru ori: de la 25 de mii de lei până la 100 de mii de lei.

Este una din propunerile de modificare a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, având drept scop sporirea gradului de disciplină în domeniul vizat și a siguranței operațiunilor de schimb valutar.

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul de lege, urmând să îl prezinte în plenul Legislativului pentru aprobare.

O altă propunere de modificare a legislației valutare se referă la obligativitatea supravegherii și înregistrării video pe toată durata programului de lucru în regim real al timpului, precum și păstrarea acestor înregistrări în formă digitală cel puțin 15 zile calendaristice. Prin această modificare se urmărește îmbunătățirea deservirii clienților caselor de schimb valutar în contextul asigurării securității și integrității acestor unități.

Suplimentar, acestea vor fi obligate să înregistreze fiecare operațiune de schimb valutar în numerar cu persoane fizice la momentul efectuării acesteia în formularele documentelor stabilite de Banca Națională a Moldovei. O altă cerință este să nu admită divergențe între valoarea operațiunilor înregistrate și soldurile de mijloace bănești circulante, deținute în interiorul unității de schimb valutar.

Proiectul mai prevede majorarea termenului de luare a deciziei de către BNM pentru licențierea caselor de schimb valutar și a hotelurilor – de la 15 la 30 de zile, ținând cont de cerințele suplimentare stabilite pentru licențiere.

Noutăţile partenerilor

comentarii: