image
Sursa foto: jurnal.md

Pandemia a acutizat depresia și anxietatea în rândul moldovenilor; Psiholog: „Copiii sunt mult mai afectați decât maturii”

Odată cu pandemia, stările de depresie și tulburare emoțională s-au acutizat și la noi în țară. Din cauza măsurilor de izolare impuse de lupta cu Covid-19, tot mai multe persoane ajung să se confrunte cu forme severe de anxietate sau alte boli psihice. O categorie extrem de vulnerabilă este reprezentantă de tineri, afirmă psihologul Lilia Dubiță, care vine cu mai multe sfaturi pentru a ţine sub control panica și îngrijorările.

„Pandemia de coronavirus a venit cu o avalanșă de schimbări, dar în primul rând a focusat atenția oamenilor asupra sănătății. În timpul acestui an au avut loc o multitudine de schimbări, dar și foarte multe îngrijorări, care au provocat tensiune și stres fiecărui om. Izolarea, îngrijorarea de propria sănătate și sănătatea oamenilor dragi a dus la anxietate și atacuri de panică”, a spus psihologul.

Cele mai frecvente simptome întâlnite în perioada pandemică sunt mecanismele de autoapărare, mai afirmă Lilia Dubiță.

„Modul obișnuit de a face față stresului nu mai funcționează, din acest motiv pot apărea simptome precum: excesul de cafea și alcool, somnolență sau insomnie, dependență de rețele sociale, griji excesive și episoade frecvente de plâns sau tristețe, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare sau exces în alimentație”, susține Lilia Dubiță.

Psihologul mai spune că, în ultima perioadă, tot mai multe persoane i-au solicitat ajutorul.

„Sunt foarte multe cazuri de depresie. Eu nici nu reușesc să îi consult pe toți. Neașteptat de mult s-au înmulțit cazurile de depresie și anxietate la adolescenți, atacurile de panică și nevrozele la maturi și multe cazuri de fobii”, a mai adăugat psihologul.

Schimbările aduse de pandemie duc la apariția stărilor depresive la oameni

„Depresia apare în urma mai multor factori, dar pe timp de pandemie este provocată de frica de îmbolnăvire de Covid-19, de izolare, de lipsa de comunicare, de imposibilitatea de a planifica ceva, lipsa clarității și lipsa controlului asupra situației. Orice schimbare bruscă, care modifică cumva viața unei persoane, poate provoca stres sau anxietate. În pandemie s-au produs o multitudine de schimbări și acestea direct influențează asupra apariției stărilor depresive la unii oameni.”

Într-un raport global privind impactul pandemiei se arată că circa 17% dintre tineri s-au confruntat cu stări de anxietate sau depresie în urma instaurării regimului de carantină și restricțiilor impuse de autorități. În Republica Moldova criza pandemică, la fel, a amplificat stările de anxietate și incertitudine. Circa 20% dintre tineri au raportat o înrăutățire a bunăstării psiho-emoționale și stări de stres.

„Copiii, din punct de vedere al riscului de sănătate, sunt în mai mare siguranță decât vârstnicii, dar psihologic vorbind ei sunt mult mai afectați. Această pandemie deja le-a schimbat viitorul. Copiii mai mici sunt nevoiți să se adapteze la diverse modificări: învățământ de la distanță, online ș.a. Adolescenții sunt cei mai predispuși depresiilor, în această perioadă. Ei au o vârstă fragilă, mai emoțională, și evident că neclaritatea legată de viitorul lor și izolarea provoacă stări de anxietate”, menționează psihologul Lilia Dubiță.

În cazul pacienților infectați, depresia poate fi depășită dacă persoana are grijă să nu urmărească în exces informații negative și filme dramatice. Este important și să respecte rutina zilei: somn regulat, alimentație echilibrată și mișcare fizică.

„Exersarea tehnicilor de respirație și meditații mindfulness îmbunătățesc echilibrul emoțional. Comunicarea despre îngrijorări cu persoanele apropiate are un efect benefic asupra stărilor de anxietate. Dacă totuși starea persoanei este una instabilă, este necesar să se adreseze unui specialist”, a mai adăugat psihologul.

Cum poate preveni psihologul această afecţiune?

„Fiecare dintre noi, în pandemie, a înțeles că e bine să învățăm să ne adaptăm rapid la schimbările și provocările vieții. Gândirea pozitivă și focusarea pe partea frumoasă a vieții ne ajută să trăim fără frici și chiar să evoluăm. În pandemie, noi, oamenii, am învățat mai mult decât oricând. Un psiholog poate ghida o persoană în a gândi eficient și în a schimbă prioritățile în viață”, susține psihologul.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia a devenit principala cauză de îmbolnăvire şi dizabilitate la nivel mondial.

Ziua Europeană Anti-Depresie este marcată în fiecare an, la data de 1 octombrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: