Ministrului britanic în Departamentul pentru Afaceri, Andrew Griffiths, a anunțat că va închide o lacună în legislaţie, veche de 100 de ani, pentru a opri fluxul de bani murdari, care tranzitează țara. Asta după ce presa britanică a investigat în 2016 Parteneriatelr Limitate Scoţiene şi a descoperit că acestea deseori servesc drept "poduri financiare" pentru așa-numiți investitori din fosta Uniune Sovietică. Autorităţile britanice au efectuat o cercetare şi au constatat că în doar patru ani, peste 100 de Parteneriate Limitate Scoţiene au fost folosite pentru a spăla 80 de miliarde de dolari prin scheme complexe, care le-au permis oficialilor corupţi să transfere bani din Rusia şi din alte ţări. Analiza a mai developat că aceste forme de companii au fost exploatate şi de rețele criminale internaționale din Europa de Est. De notat că cel puțin 22 miliarde dolari au fost legalizate prin intermediul justiţiei moldovenești, cu folosirea executorilor judecătorești și a unei bănci din Republica Moldova. Conform Raportului Kroll II despre furtul miliardului din Republica Moldova, au fost utilizate anume astfel de societăți scoţiene cu răspundere limitată, care aveau conturi bancare deschise în Letonia. În ultima perioadă, Marea Britanie și-a intensificat eforturile pentru a stopa acțiunile criminale ale oligarhilor din spațiul post-sovietic și pentru a combate acțiunile criminale venite dinspre această regiune. Măsurile includ confiscarea activelor de pe teritoriul Regatului Unit dacă nu se va demonstra proveniența legală a mijloacelor bănești. Într-un comentariu acordat pentru Jurnal TV, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor de la Banca Socială, Sergiu Sagaidac, a declarat că în pofida faptului că la nivel internaţional se depun eforturi pentru a contracara operaţiunile de spălare a banilor, în Republica Moldova lucrurile nu se prea mişcă din loc.

„În Republica Moldova patru angajați ai Băncii Naționale printre care și ex-viceguvernatorul BNM Emma Tăbârță se află sub anchetă judiciară și dețin statut de inculpat pentru neglijență în serviciu în cazul spălării a peste 22 miliarde dolari SUA prin intermediul unei bănci moldovenești, pe când în Letonia actualul Guvernator al Băncii Centrale deține statut de învinuit în cadrul unui dosar legat de laundramatul rusesc și altui dosar legat de corupție. Din aceste patru persoane care se află pe banca acuzaților, două încă activează în cadrul Băncii Naționale și nu sunt suspendate de către Guvernatorul BNM Sergiu Cioclea. De asemenea, Guvernatorul Cioclea nu a întreprins măsuri de anchetă internă pentru a elucida acțiunile sau inacțiunile angajaților BNM în legătură cu spălarea banilor și frauda bancară”, susține Sergiu Sagaidac, fost şef de secţie la BS

Am solicitat un comentariu oficial de la BNM în privinţa acestei declaraţii, dar deocamdată n-am primit niciun răspuns. Precizăm că din cele 48 de firme britanice implicate în furtul miliardului din Republica Moldova, 28 - inclusiv Fortuna United - erau Parteneriate Limitate Scoțiene. Fortuna United este menționată în primul raport Kroll ca firma responsabilă de întreagă inginerie a fraudei bancare.