image
Sursa foto: alamy.com

„Decât un judecător corupt, mai bine un loc vacant”; Ștefan Gligor propune REATESTAREA tuturor judecătorilor din RM

Pentru curățarea sistemului judecătoresc, este nevoie de reatestarea tuturor judecătorilor din țară, afirmă expertul în politici publice Ștefan Gligor.

„Ei sunt obligați să facă ordine. Cum se poate de făcut aceasta? Prin lege poate fi impusă atestarea repetată a tuturor judecătorilor. Dacă vom lua prioritar, Curtea de Apel a municipiului Chișinău, reforma Curții Supreme de Justiție. Să se vadă ce se întâmplă în cele mai încărcate instanțe de judecată din Chișinău care exercită cel mai mare impact asupra vieții economice din țară. În Chișinău locuiesc un milion de oameni, 70-80% din companii se află aici. Trebuie să vedem care sunt prioritățile, să curățăm judecătoriile. Trebuie creat un proces de atestare repetată în afara cadrului sistemic. Dacă ei nu vor să o facă acum sau consideră că nu au resurse pentru a face ordine în CSM și în organele CSM, atunci ei pot, pur și simplu, să organizeze o atestare repetată a judecătorilor în mod prioritar. Trebuie să o facă o comisie creată prin lege adoptată de majoritatea parlamentară. Mandatul acestei comisii trebuie limitat. Și această comisie trebuie să aibă un obiectiv foarte clar – reatestarea tuturor judecătorilor. Ei pot să o facă în mod prioritar”, explică Gligor.

Potrivit lui Ștefan Gligor, din această comisie trebuie să facă parte acei judecători care și-au demonstrat integritatea profesională, independența și onestitatea, dar care nu mai activează în sistem. În al doilea rând, din această comisie trebuie să facă parte reprezentanții societății civile care au demonstrat independența și integritatea lor; reprezentanții majorității parlamentare, dar într-o componență minoritară; reprezentanții comunității internaționale de experți în acest domeniu; reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale internaționale apreciați drept cei mai eficienți în acest domeniu.

„Trebuie, așadar, creată această comisie de reatestare și de trecut prin ea pe toți judecători. Altfel, oamenii nu vor avea încredere în acest sistem. Acest lucru trebuie făcut în câteva etape. Și nu este neapărat să-i treci prin sistem pe toți cei 400 de judecători, ci doar pe acei care reprezintă astăzi cea mai mare problemă. Se poate începe, să zicem, cu Chișinăul, cu instanțele de judecată de prim nivel care se află în municipiul Chișinău: Curtea de Apel a municipiului Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. În ceea ce privește Curtea Supremă de Justiție, s-a aplicat o altă metodă. Ei lichidează Curtea Supremă de Apel, jumătate din judecători ei îi împrăștie prin alte judecătorii păstrându-le salariul, statutul, privilegiile etc. – tot ce li se cuvine conform legii. Ad hoc, ei creează o comisie care selectează 15 judecători noi, creează noua Curte Supremă de Justiție cu un mandat nou. Viziunea în privința acestui mandat încă se mai discută. Sper, ei nu vor îngusta competențele Curții Supreme de Justiție prea mult, pentru că se creează ceea ce se numește „bottleneck”, un gât de sticlă”, a menționat expertul, la Europa Liberă.

„În loc să avem un judecător corupt, mai bine să avem un loc vacant până când acesta va fi ocupat de acel care îl merită. Nu are niciun sens să-l ții pe un judecător în funcția pe care o deține. Mai bine să nu-l avem, mai bine oamenii să mai aștepte dreptatea decât să fie săvârșită crimă”, a punctat Ștefan Gligor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: