image
Sursa foto: OWH studio

Leontina Vatamanu, despre portretul lui Stalin în fața bisericii: „Cu același succes putea să pună fotografiile lui Hitler”

Scriitorul Ion Hadârcă referindu-se la banner imens cu portretul fostului dictator sovietic Iosif Stalin de pe peretele casei de cultură din satul Brătușeni, Edineț, menționează că o parte a societății noastre este mancurtizată. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Vânturile, valurile” de la Jurnal TV.

La începutul luni septembrie în satul Brătușeni, Edineț, pe peretele casei de cultură, care se află chiar la intrarea pe teritoriul bisericii din localitate a fost afișat un banner imens cu portretul fostului dictator sovietic Iosif Stalin si a mai multor mareșali ai Armatei Sovietice. Parohul bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” Victor Babisanda, a evitat să ne spună că afișarea portretului celui care a ucis fără menajamente zeci de mii de preoți, călugări și călugărițe, a avut loc cu permisiunea sa. Reprezentanții grupului de inițiativă susțin că prin acest gest au decis să marcheze „75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste” și „eliberarea Moldovei de sub ocupație fascistă”. Ei susțin că ar fi făcut un sondaj în rândul locuitorilor înainte de a afișa portretul lui Stalin, dar totodată au refuzat să ni-l prezinte.

În cadrul emisiunii „Vânturile, valurile” de la Jurnal TV, scriitorul Ion Hadârcă și Leontina Vatamanu, autoarea filmului Siberia din oase, au fost întrebați ce cred despre afișarea scandalosului banner cu Stalin și alți comandanți ai armatei sovietice, pe peretele casei de cultură din Bărtușeni Edineț, chiar la intrarea n biserica din localitate.

Despre destinul celor deportați trebuie de vorbit permanent, pentru că o parte a societății noastre este mancurtizată, alta – este rătăcită, dar în esență, aici este vorba de propaganda spațiului rusesc care promovează reabilitarea acestor lucruri care sunt condamnate de Consiliul Europei. În toată lumea stalinismul este pus pe picior de egalitate cu fascismul și gata. Aici nu mai este loc pentru discuții. Lucrurile doar așa trebuie interpretate și nu altfel”, a menționat Ion Hadârcă.

Leontina Vatamanu nu-și poate explica acest lucru.

Nu știu cum să-mi explic. Cu același succes putea să pună fotografiile lui Hitler. Acest gest, această faptă se egalează cu promovarea unor regimuri odioase, criminale, îndreptate împotriva umanității. Și e păcat că după 30 de ani de când vorbim altfel despre deportări, de când vorbim cu voce tare, nu mai vorbim în șoaptă, la bucătărie, lucrurile nu s-au schimbat, ba chiar sunt cumva încurajate astfel de inițiative. Am văzut acum doi ani la Cronograf un film că Stalin în ultimii ani redevine un erou național căruia unii i se închină e un idol pentru foarte multă lume”, a punctat Vatamanu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: