Potrivit blocului ACUM, prin intermediul ex-deputatului PPEM, Simion Grișciuc, se încearcă abrogarea prevederilor Legii privind controlul tutunului care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019 și interzic comercializarea produselor de tutun în raza a cel puțin 200 de metri de la orice instituție de învățământ și medico-sanitară de către unități comerciale cu suprafața mai mică de 20 de m2.

Legislatorii ACUM consideră extrem de gravă încercarea lui Grișciuc, fost director al Tutun CTC, de a spori accesibilitatea țigărilor pentru copii și adolescenți.

„Acesta a depus pe 13 martie 2019, pe finalul carierei sale de deputat, o sesizare la Curtea Constituțională, care urmează a fi examinată pe 8 aprilie și există riscul ca CC să dea curs cererii lui Grișciuc. În acest caz, dincolo de sporirea accesului la produse de tutun s-ar putea ca prin analogie să fie permisă comercializarea produselor de alcool de către gherete. Există riscul să ajungem în situația în care produsele de tutun și alcool să ajungă să fie vândute în imediată vecinătate a instituțiilor medicale și de învățământ”, spun aceștia.

Asta se întâmplă în condițiile în care consumul de tutun în rândul populației înregistrează deja cote alarmante și atrage costuri umane și financiare semnificative. Dintre cei puțin peste 3,5 milioane de locuitori ai Moldovei, se estimează că în fiecare an, peste 5500 de persoane decedează prematur din cauza bolilor cauzate de tutun, iar mai mult de 4000 de copii (cu vârste cuprinse între 10-14 ani) și 701000 de adulți (cu vârsta peste 15 ani) continuă să utilizeze tutunul în fiecare zi. De asemenea, costul economic al fumatului în Moldova este de 3 353 000 000 lei. Acesta include costurile directe legate de cheltuielile de asistență medicală și de costurile indirecte legate de productivitatea pierdută în urma mortalității și morbidității precoce.

Prin urmare, blocul ACUM îi solicită lui Grișciuc să-și retragă sesizarea de la Curtea Constituțională. Totodată, structura politică îi cere șefului de partid al acestuia, domnului Iurie Leancă – atât în calitatea sa de șef al PPEM, dar, în primul rând, în calitate de Președinte al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, să transmită Curții Constituționale poziția Consiliului pe subiectul sesizării lui Grișciuc și să condamne public încercările repetate ale acestuia de a submina Legea privind controlul Tutunul.

Mai mult decât atât, deputații ACUm cer vicepreședintelui PPEM, primarul interimar, Ruslan Codreanu, să asigure implementarea Legii privind controlul tutunului și să aplice amenzile prevăzute de legislație gheretelor care continuă să comercializeze produse de tutun în vecinătatea instituțiilor medicale și de învățământ.

Ultimele studii realizate demonstrează că cca 22% din tinerii fumători procură țigări anume de la gherete – numărul gheretelor care comercializează produse de tutun în Chișinău depășind 400 de unități.