image
Sursa foto: jurnal.md

Un nou incident în sistemul penitenciar; Un deținut al închisorii din Cricova a bătut un gardian

Jurnal TV a intrat în posesia a încă unui filmuleț video, în care care vedem cum un deținut îl atacă pe un gardian. Se întâmplă în penitenciarul de la Cricova. Vladimir Cojocaru, care acum o săptămână era director interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, afirmă că în ultimii trei ani au fost peste 50 de cazuri de acest gen.

Imaginile au fost surprinse în Penitenciarul 15, Cricova, pe 22 aprilie curent, în jurul orei 19. Unul dintre pușcăriași îl lovește pe gardian cu pumnul în față. Un alt gardian sare imediat în ajutor colegului său. Deținutul însă continua să opună rezistență, până i-a pus la pământ pe ambii gardieni, dar ulterior a fost imobilizat. Directorul interimar al Penitenciarului 15, Cricova, Oleg Stegărescu, ne-a spus că deținutul pe care îl vedem în imagini nu este la prima abatere și că ar avea probleme de ordin psihologic.

OLEG STEGĂRESCU, director interimar al Penitenciarului numărul 15 Cricova: „-Deținutul dat se află la evidență psihiatrică, fiind bolnav. Trei luni în urmă a fost la spitalul de la Codru. A fost spontan, nu au fost careva motive. -Și măsurile? -La fața locului a fost grupul operativ, a fost consultat de medicul psihiatru și mai departe va fi transferat la penitenciarul numărul 16.”

Oleg Stegărescu nu a putut să ne spună dacă în instituție au mai fost astfel de cazuri. El asigură, de zece zile, interimatul și nu cunoaște multe. Într-un alt caz s-a întâmplat pe 9 aprilie, în Penitenciarul nr. 2 Lipcani, un deținut l-a lovit cu pumnul în față pe directorul adjunct al instituției. Acesta nu a răspuns la apelul nostru, iar directorul instituției, Vitalie Plămădeală, a închis imediat ce reporterul s-a prezentat.

VITALIE PLĂMĂDEALĂ, director al Penitenciarului numărul doi Lipcani: „-Da. -Alo, bună ziua. Mă numesc Iulia Sarivan, vă sun de la Jurnal TV. -Scuze, sunt ocupat.”

Pe data de 20 aprilie, Vladimir Cojocaru, care asigura pe atunci interimatul la ANP, ne-a spus că asemenea cazuri se întâmplă frecvent în sistemul penitenciarelor.

VLADIMIR COJOCARU, ex director interimar al ANP: „Asemenea cazuri sunt au fost și vor fi pentru că avem de a face cu persoane care au primit o pedeapsă anume pentru acte de violență. De asta lucrul de comunicare constructivă între angajați face ca aceste cazuri să fie gestionate corespunzător. În ultimii trei ani am înregistrat peste 50 astfel de cazuri.”

Am trimis o solicitare la ANP unde am atașat imagine video, drept răspuns serviciul de presă ne-a spus că imaginile video sunt din vara anului 2020 și nu de săptămâna trecută așa cum ne-a confirmat directorul interimar al Penitenciarului numărul 15 Cricova. Am telefonat serviciul de presă pentru a ne spune cine sunt responsabilii de acest caz pentru a rezolva dilema, însă nu ne-au răspuns la această întrebare.

LILIA GUȚAN, serviciul de presă al ANP: „-E vorba despre un filmuleț din anul 2020 -Cum se explică? -În cazul ăsta trebuie să ne documentăm, nu știu despre ce filmuleț vorbiți dumnevoastră. -Ați văzut filmulețul? -Da am văzut, informația este eronată filmulețul este din 2020. -Cine a confirmat acest lucru? -cum adică cine a confirmat? Cu persoanele responsabile am discutat. -Cine sunt aceste persoane? -Păi asta întrebam cine sunt persoanele responsabile? -Cu persoanele care s-au ocupat de caz.- -Numele lor vă rog. -Doamnă, încă odată vă zic informația datează din anul 2020. Eu nu știu cu cine ați discutat dvstră.”

Deși responsabila cu presa de la ANP a continuat să ne spună imaginile video sunt din 2020, Jurnal TV a obținut documentul care conține informațiile privitor la acest video. Iar în el este scrisă negru pe alb data de 22 aprilie, 2021, ora 18:25

Noutăţile partenerilor

comentarii: