La doar o săptămână de la anunţarea proiectului, Parlamentul a votat alocarea terenului de 70 de hectare, lângă comuna Stăuceni, adică de zece ori mai mult decât este nevoie. Tot atunci, cetăţenii află că 200 de milioane de lei deja au fost planificaţi pentru bugetul 2018, iar autorităţile promit terminarea proiectului într-un an.

„Această grabă sugerează intenţia de a încălca procedurile care asigură transparenţa luării deciziilor, consultărilor publice obligatorii, eficienţa utilizării banilor publici şi ocrotirea mediului”, spun experţii.

Potrivit CPR, UE trebuie să atenţioneze autorităţile moldoveneşti că, în cazul în care acestea vor lua, în paralel, decizii netransparente, care riscă să prejudicieze patrimoniul statului sau vor irosi banul public, asistenţa macro-financiară va fi blocată, iar statul Republica Moldova trebuie să realizeze că eşecul sau nedorinţa de a crea precondiţiile pentru consultări publice veritabile şi un proces decizional transparent, poate conduce la blocarea acestei asistenţe.

„Asistenţa UE este venită din banii contribuabilului european pentru a susţine reformele din Republica Moldova, promovate prin decizii transparente şi inclusive, în interesul ţării noastre şi a cetăţenilor noştri. Parteneriatul public-privat ”Arena Chişinău”, în aceste condiţii, pare să fie un proiect netransparent, care va alimenta în continuare corupţia din Republica Moldova”, au adăugat experţii. 

Centrul de Politici şi Reforme a solicitat Ministerului Economiei şi Infrastructurii să prezinte toate documentele produse la etapele anterioare de preparare a proiectului.