image
Sursa foto: Jurnal.md

Primarul capitalei îndeamnă oamenii să stea acasă; „În cele cinci spitale strategice municipale mai sunt 191 de locuri”

Primarul capitalei Ion Ceban susține că decizia Comisiei extraordinare de sănătate publică municipală de a închide cimitirele în perioada 6, 7, 8 iunie în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus este în creștere, este binevenită. Într-o postare plasată pe pagina sa de facebook, Ion Ceban observă că la ziua de astăzi, „chiar dacă medicii sunt echipați, iar instituțiile medicale dotate, în cele 5 spitale strategice municipale sunt disponibile 191 de paturi”.

„Suntem un popor credincios și în fiecare an mergem la mormintele răposaților și nimeni nu invocă că ar trebui să fie altfel. Doar că, în acest an, întreaga omenire se confruntă cu o situație complicată, la care nu putem să rămânem indiferenți, deoarece ne pasă. Este vorba de sănătatea celor dragi, mai ales că de Paștele Blajinilor, obișnuim să ne întâlnim cu familia și nu trebuie să punem în pericol viața noastră, nici a celor apropiați nouă. Este o decizie asumată și niciodată nu este târziu când la mijloc este prețul vieții oamenilor. Rămânem acasă, este cea mai bună decizie pe care o putem lua”, menționează primarul.

Amintim că și Nicolae Furtună, șeful ANSP, a declarat vineri într-o conferință de presă că epidemiologii au cerut ca Paștele Blajinilor să nu fie organizat, întrucât numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 crește.

„Din păcate nu am fost interpretați corect. Noi ne-am pronunțat împotriva petrecerii Paștelui Blajinilor. Dar ați văzut scrisorile de nesupunere care au venit din partea Mitropoliei. Cu decizii sau fără decizii, dânșii erau deciși să petreacă Paștele Blajinilor pe data de 7,8 iunie, curent. Noi rămânem de părerea că populația ar trebui să rămână acasă pentru a nu aplica o povară și mai mare asupra sistemului spitalicesc”, a menționat șeful ANSP.

Amintim că pe data de 7 și 8 iunie, peste 3000 de polițiști vor supraveghea ordinea publică în circa 1500 cimitire din Republica Moldova. Oamenii care vor marca Paștele Blajinilor trebuie să se conformeze cerințelor medicilor epidemiologi, să poarte măști și mănuși pe teritoriul cimitirelor și să respecte distanța socială. Totodată, pe teritoriul acestora, este interzis consumul de produse alimentare și băuturi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: