image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Un angajat medical către cetățeni: „Respectați carantina, ca să ne putem plimba cu toții, eu de mult nu m-am plimbat”

Încă un angajat medical din Republica Moldova descrie condițiile dificile de muncă în care activează în lupta împotriva epidemiei de Covid-19 și îndeamnă cetățenii să nu se relaxeze, chiar dacă săptămâna aceasta se încheie starea de urgență, să respecte restricțiile pentru a reduce din povara enormă care apasă pe moment sistemul medical din RM.

Victor Maximciuc activează în cadrul unei secții de reanimare destinată bolnavilor de Covid-19. Deja de o lună și jumătate nu și-a văzut familia. „O lună și jumătate de când lucrăm câte 24 de ore la două zile, câteodată și peste o zi. O lună și jumătate de când stau izolat, singur în apartament, iar programul meu e casa-spitalul și invers. Mai trec pe la magazin doar pentru a-mi procura unele produse. Ne deplasăm cu taxiul sau cu grupul „Ajută un medic”, fapt pentru care vreau să le mulțumesc”, scrie Victor pe pagina sa de facebook.

La fel și colegii săi nu și-au văzut familiile, copiii mai bine de o lună și jumătate, spune medicul. Unii au părinți în etate, imobilizați la pat, cineva nu a putut fi alături de soție la nașterea primului copil.

„Vii la muncă, îmbraci costumul impermeabil, care câteodată se transformă într-o saună mobilă. Câteodată ți se umplu papucii cu transpirație și, nu glumesc, dacă stai locului, lași urme umede jos pe podea. Câteodată ți se aburesc ochelarii și nu vezi nimic. Vrei la baie dar rabzi, iar când intri acolo ești fricos și foarte prudent să nu te infectezi. Ghicești, te vei molipsi azi ori nu?”

În pofida acestei situații foarte tensionate, asistentul medical constată că atât el cât și colegii știu să-și păstreze cumpătul, profesionalismul și omenia.

„Cel mai dureros e să vezi cum mai mult de o treime din pacienți sunt lucrători medicali, medici, asistente și infirmiere aduse din toată țara, care din cauza incompetenței manageriale, a actualei guvernări, nu au avut nici pe departe tot necesarul pentru a se proteja, ca mai apoi să fie și acuzați că nu au știut să lucreze. Problema nu e în despăgubirile materiale promise de autorități pe care oricum în multe cazuri nici nu le-au oferit, ci în lipsa de respect față de lucrătorii medicali”, constată angajatul medical. Acesta le cere autorităților să nu-i mai numească eroi pe la televiziuni, din moment ce nu și-au onorat obligațiunile față de lucrătorii medicali. Totodată se arată convins că nimeni din cei care le aduc osanale medicilor nu ar rezista să facă „măcar un cerc” prin secția în care activează aceștia în condiții infernale.

„Noi suntem dotați cu tot necesarul datorită conducerii secției care are grijă de noi, mulți alții însă nu au fost la fel de norocoși”, spune asistentul medical constatând că relaxarea restricțiilor nu va ameliora povara care apasă enorm la momentul actual sistemul medical din RM.

„Nu suntem țapi ispășitori să lucrăm pentru niște salarii mizere, așa, până în august în timp ce voi vă plimbați prin parcuri, iar apoi, îmbolnăvindu-vă, să veniți cu lacrimi și să așteptați compasiune. În loc să mobilizeze oamenii ca să scăpăm de acest virus, politicienii continuă să-și concentreze atenția pe scheme și lupte politice. Din păcate, suntem un sistem impotent, care supraviețuiește datorită ajutoarelor primite dinafară” constată revoltat lucrătorul medical.

Acesta îndeamnă oamenii să respecte carantina: „dorim să ne putem plimba până la urmă cu toții liniștiți pe afară, eu, de exemplu, de mult nu am mai făcut-o”, conchide Victor Maximciuc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: