image
Sursa foto: Dse.md

Viitura a inundat gospodării, a înecat păsări și animale la Hansca; „Am ieșit prin geamul din spatele casei”

Ploile abundente de ieri au provocat pagube enorme în satul Hansca, raionul Ialoveni. A inundat șapte gospodării, iar o casă a fost grav avariată în urma ploilor. Viitura a afectat jumătate de sat, a deteriorat 50% din drumuri și a înecat grădini, păsări și animale. Apa s-a ridicat până la 1, 2 m – 1, 5 m. și a pătruns în mai multe case.

Potrivit primarului localității Elena Moșneguțu, la momentul actual autoritățile locale continuă să estimeze împreună cu reprezentanții Comisiei Situații Excepționale pagubele provocate de ploaia care a avut loc ieri.

„Nu am mai avut astfel de ploi mari. Satul e situat între două văi, instituțiile sociale nu au fost afectate. În schimb apa a crescut în cea de-a doua jumătate a satului până sub geamuri. A inundat case, a deteriorat obiecte de mobilă, tehnică. Avem o casă unde locuiește o pensionară în etate și a fost grav avariată de ploaie. Cred că nu va mai putea fi restaurată. Apa a trecut peste digul iazului, dar nu l-a spart, altfel întreg satul ne-am fi pomenit sub apă”, ne-a spus primarul.

Aceeași sursă ne-a mai informat că potrivit datelor preliminare au fost inundate grădini cu o suprafață de peste 1, 5 ha. Au fost înecate zeci de păsări și mai multe capre.

Maria Gavrilovici, o pensionară în vârstă de 65 de ani, ne informează că apa le-a prăbușit gardul de beton. Au reușit în grabă să urce pe scări, altfel puteau fi strivite sub greutatea acestuia. Împreună cu copiii au reușit să iasă pe un geam din spatele casei și au urcat mai în deal unde își are gospodăria fiul. „Ploaia a turnat cam o oră. Nu am mai văzut astfel de ploi de când sunt eu. Alături este o râpă prin care treceau șuvoaiele. De-a lungul timpului ea s-a înfundat cu pământ și probabil din această cauză apa a pătruns în sat. Ne-a luat tractorul și ni l-a dus la vale. Ne-a înecat păsările. Casa e din lut și apa a ajuns la jumătatea pereților, este grav avariată”, ne-a mai spus nora pensionarei.

Oamenii afectați de inundați sunt disperați, pe lângă pandemie viitura le-a luat totul din grădini și din cotețe. „Ne-au adus mormane de gunoaie, gratii, fiere. Nici nu știm de unde s-au luat. Numai în filme am văzut asemenea potop”, ne-a mai spus Maria, nora pensionarei.

Ploile de ieri au afectat mai multe localități din raioanele Ialoveni și Hâncești. Autoritățile locale estimează la momentul actual pagubele. Tot astăzi urmează să se întrunească Comisia pentru situații excepționale pentru a evalua prejudiciile înregistrate.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de instabilitate atmosferică și pentru a doua parte a zilei de astăzi.

viituraviitura

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: