image
Sursa foto: english.mathrubhumi.com

Vladimir Putin susține că a autorizat personal transferul lui Aleksei Navalnâi în Germania, după ce a fost otrăvit

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că a intervenit personal la sfârşitul lunii august pentru a permite mutarea opozantului Aleksei Navalnâi în Germania, după otrăvirea sa, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„De îndată ce soţia acestui cetăţean mi s-a adresat, am ordonat imediat procurorului să verifice dacă este posibil ca el să părăsească ţara pentru a fi îngrijit”, a afirmat Vladimir Putin într-o videoconferinţă în cadrul forumului Valdai de discuţii politice desfăşurat la Moscova.

Potrivit preşedintelui rus, Aleksei Navalnâi, în vârstă de 44 de ani, s-ar putea să nu fi primit permisiunea de a părăsi ţara din cauza „restricţiilor legate de dosare judiciare” în curs împotriva sa în Rusia.

„Am cerut imediat procurorului general să autorizeze acest lucru (plecarea în germania - n.r.). Şi a plecat”, a adăugat Putin.

La sfârşitul lunii august, lui Alksei Navalnâi i s-a făcut rău în timpul unui zbor în Siberia. După două zile de spitalizare, la presiunea familiei pe lângă autorităţi, a fost autorizat să primească tratament de urgenţă în Germania.

Trei laboratoare europene, ale căror concluzii au fost confirmate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, au descoperit că Navalnâi a fost otrăvit de un agent neurotoxic din clasa Noviciok, o substanţă concepută de specialişti sovietici în scopuri militare.

Opozantul rus, aflat încă în recuperare în Germania, l-a acuzat direct pe Vladimir Putin că se află în spatele otrăvirii sale, acuzaţie respinsă de Moscova care a considerat-o "inacceptabilă".

Acest episod a tensionat şi mai mult relaţiile dintre Rusia şi Occident. Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a sancţionat şase înalţi oficiali ruşi în legătură cu acest caz, potrivit Bruxellesului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: