image
Sursa foto: jurnal.md

Câteva întrebări la care Pavel Filip este provocat să răspundă sincer

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a comentat decizia celor patru deputați de a părăsi coaliția PSRM-PDM drept una motivată financiar. Potrivit lui, decizia celor patru deputați ar demonstra că „în politica de la noi banul e la putere”.

Vom lăsa la o parte faptul că asemenea declarații mai trebuiesc și demonstrate. Dar, la cât de iresponsabili sunt politicienii noștri, așa sunt și declarațiile. Considerăm însă că aceste declarații ar necesita și niște întrebări la care îl îndemnăm pe Dl Filip să pună mâna pe inimă și să răspundă sincer.

În primul rând, când vorbește despre coruperea politicienilor, Dl Filip ar trebui să explice cetățenilor ce crede despre integritatea actualilor săi parteneri de coaliție - Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, care, la rândul lor, au părăsit Partidul Comuniștilor și în 2012 au votat un președinte care se declara aproape deschis unionist (Nicolae Timofti). Consideră Pavel Filip că aceste decizii au fost luate de cei doi din convingeri politice sau au fost condiționate de sume mari de bani?

De asemenea, întreaga societate moldovenească ar trebui să afle opinia sinceră a lui Pavel Filip în privința aderării în masă la Partidul Democrat a zeci de deputați și sute, sau chiar mii de aleși locali ai altor partide în legislatura precedentă a Parlamentului. Apropo, Pavel Filip a ajuns premier anume datorită unor astfel de migrări politice, inclusiv a unor deputați care astăzi pleacă de la PDM.

Consideră Dl Filip că cei 14 foști deputați PCRM care au părăsit formațiunea la sfârșitul lui 2015, l-au votat pe el premier, iar ulterior au aderat la PDM au fost conduși de interese financiare? Dacă da, atunci de ce a acceptat să fie ales în fruntea Guvernului de o astfel de coaliție și de ce a salutat foarte călduros îngroșarea rândurilor PDM?

Reieșind din acestea, am putea concluziona că liderul PDM vorbește despre corupția în politică bazându-se pe experiența personală. Pentru că nu există alte motive pentru care un „proeuropean convins” să se înhame la același car cu Dodon și cu socialiștii.

Astfel, declarațiile lui Pavel Filip despre banul care e la putere în politica de la noi trebuiesc considerate drept o recunoaștere sinceră a participării sale la acțiuni de corupere politică. Dl Filip îi judecă pe toți după propriul exemplu. El nici nu acceptă că există și altfel de politicieni, cu altă gândire și alte priorități decât de a-și salva propriile afaceri și averile dobândite ilicit în perioada când a deținut funcția de premier.

Dl Filip ar trebui să înțeleagă că sunt foarte mulți politicieni care se gândesc în primul rând la viitorul acestei țări, dar și la consecințele pentru partid ale deciziilor nesăbuite de a face o alianță cu PSRM, scrie Hotnews.

Noutăţile partenerilor

comentarii: