image
Sursa foto: Jurnal.md

Energia electrică livrată consumatorilor din nordul țării s-ar putea scumpi cu 10 la sută

Tarifele pentru energia electrică livrată consumatorilor din nordul țării ar putea crește cu 10 la sută. S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” a depus o solicitare în acest sens la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Astfel pentru consumatorii ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie, adică agenţi economici sau instituţii, noul tarif ar urma să fie de 185,25 bani pentru un kWh sau cu 19 bani mai mare decât cel actual, scrie Mold-Street. Este vorba despre o creştere de 11,4%.

Pentru consumatorii casnici tariful solicitat este de 209,25 bani, cu 18 bani mai mare decât cel actual, adică în creştere cu 9,4%.

La fel FEE Nord solicită majorarea cu 15-16% a prețurile finale la energia electrică furnizată la punctele de intrare sau de ieşire în rețelele de transport.

Compania controlată de stat îşi argumentează solicitarea de majorare a tarifelor în special prin devierile financiare de circa 110 milioane lei acumulate în anii 2017-2018.

În ceea ce privește cele două companii din cadrul grupului Gas Natural Fenosa, ajustarea preţurilor ar putea fi de doar 0,7%. Solicitătirile de ajustare a tarifelor au fost depuse însă la ANRE înainte de aflare a faptului că preţul de achiziţie a energiei va creşte de la 1 aprilie cu circa 2%, ceea ce va influenţa în final şi tarifele în vigoare, comentează Mold-Street.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în iunie 2018. Atunci ANRE a ajustat tarifele de furnizare a energiei majorându-le pentru consumatorii casnici cu circa 10%, în timp ce cele pentru consumatorii mari au fost reduse cu 9,7%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: