Începând de miercuri, ora 12:00 (09:00 GMT), poliţia militară rusă şi grănicerii sirieni vor intra în regiune şi vor facilita scoaterea membrilor YPG şi a armamentului lor dincolo de zona respectivă, într-o misiune care ar trebui să dureze şase zile”, potrivit acordului.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a salutat acordul ca unul care ar pune capăt vărsării de sânge în regiune, în timp ce preşedintele turc Tayyip Erdogan a spus că Turcia nu are un interes ascuns pe teritoriul Siriei.

YPG, componenta principală a Forţelor Democrate Siriene (SDF), care a luptat ani de zile alături de trupele americane împotriva grupării Stat Islamic, se va retrage din oraşele Tel Rifaat şi Manbij, potrivit acordului convenit de Erdogan şi Vladimir Putin în staţiunea rusească Soci, de la Marea Neagră.

”Obiectivul principal al operaţiunii este să scoată din zonă organizaţiile teroriste PKK/YPG şi să faciliteze revenirea refugiaţilor sirieni”, a declarat Erdogan în timpul unei conferinţe comune cu Putin.

Ankara consideră că YPG este o organizaţie teroristă, din cauza legăturilor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care conduce o insurgenţă în sud-estul Turciei şi este scos în afara legii.

“Această operaţiune garantează şi integritatea teritorială şi unitatea politică a Siriei...Nu am avut niciodată vreun interes pentru teritoriul şi suveranitatea Siriei”, a adăugat Erdogan.

După înlăturarea YPG, trupele turceşti şi ruseşti vor crea patrule comune în nordul Siriei, pe o fâşie de 10 kilometri de la graniţa cu Turcia, potrivit acordului.

Erdogan a adăugat că Ankara va colabora cu Moscova pentru revenirea în siguranţă a refugiaţilor sirieni, aflaţi în prezent în Turcia.