image
Sursa foto: Chip Somodevilla/

Donald Trump: Iranul nu va avea niciodată arma nucleară

Președintele american Donald Trump a scris pe Twitter că Iranul nu va avea niciodată o armă nucleară. Postarea, scrisă cu majuscule, vine în contextul tensiunilor apărute după eliminarea de către SUA a generalului Qassem Soleimani.

Forţele americane l-au ucis vineri pe liderul Forţei Quds, generalul Qassem Soleimani, într-un atac cu dronă. Moartea generalului iranian a stârnit un val de proteste şi de ameninţări din partea Teheranului.

Administraţia de la Teheran a decis să nu mai respecte limitele referitoare la numărul de centrifuge, astfel că nu vor mai exista limite privind capacitatea de îmbogăţire a uraniului. Purificarea uraniului se va face în funcţie de necesităţile tehnice, a transmis Agenţia Iraniană pentru Energie Atomică. Practic, nu va mai exista un plafon al capacităților de îmbogățire a uraniului, a gradului de îmbogățire a uraniului sau a activităților de cercetare și dezvoltare în domeniul atomic.

Iranul va continua cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a spus, pe de altă parte, un oficial de la Teheran citat de agenţia IRNA.

Administraţia iraniană afirmă că va reveni la respectarea prevederilor Acordului nuclear din 2015 dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: