image
Sursa foto: jurnal.md

Măsuri de ultimă oră anunțate de Guvern: Instituțiile de stat revin, neoficial, la stare de urgență; Poliția, pe baricade

După ce în ultimele zile Republica Moldova a înregistrat o creștere alarmantă de cazuri de infecție cu noul coronavirus, Guvernul s-a întrunit în ședință în această seară, în cadrul căreia a fost aprobat un set de măsuri împotriva răspândirii pandemiei.

„Nu mergem în Parlament să declarăm stare de urgență, dar organele statului revin la acel regim de până la 15 mai”, a anunțat premierul Ion Chicu.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, instituțiile statului revin la regim de stare de urgență, cu accent pe munca de la distanță, cu orar pe cicluri. Premierul Ion Chicu a mai declarat că deși Guvernul nu merge să ceară Parlamentului instituirea unei noi stări de urgență, instituțiile statului vor reveni la acel regim începând cu 15 iunie.

„După 15 mai, când a fost ridicată starea de urgență, cu revenirea bugetarilor, cu faptul că am fost nevoiți să reluăm activități economice, ori era inevitabil după blocarea economică totală de două luni, evident că avem această evoluție. Una dintre cauzele acestei evoluții este însă lipsa de concentrare a instituțiilor, trebuie să întreprindem măsuri și să revenim la acea atitudine și efort. Pandemia n-a trecut, noi trebuie sa revenim la nivelul de concentrare pe care l-am avut până la 15 mai. Un alt motiv este ignorarea restricțiilor, a situației periculoase în care ne află. O bună parte nu conștientizăm pericolul și pentru asta plătim scump”, a declarat Chicu, la ședința Guvernului.

Tot Chicu a declarat că poliția revine masiv în spațiile publice și că vor fi aplicate amenzi usturătoare agenților economici și cetățenilor de rând care vor fi prinși că nu respectă restricțiile.

„Pamdemia e departe de a pleca și revine imediat cum ne relaxăm. Ministerul de Interne reia masiv prezența în spațiile publice, să urmărească atent respectarea măsurilor. În arsenalul poliției sunt acele amenzi mari pe care le vor aplica dacă cetățenii nu le vor respecta. Vedem atitudine iresponsabilă, mai ales din partea tinerilor. Statul va reacționa foarte dur. Poliția are această indicație”, a declarat Chicu.

Reluarea activităților economice nu se amână, însă orice abatere de la respectarea restricțiilor va duce la amendarea și închiderea imediată a agenților economice.

„Activitățile economice nu le blocăm, ele continuă, de luni revine HoReCa, dar măsurile trebuie să fie respectate cu sfințenie. Administratorii, agenții economici, să organizeze activitatea în strictă conformitate cu regulile, dacă nu se respectă vor fi amenzi și închise”, a precizat Chicu.

Totodată, autoritățile municipiilor Chișinău și Bălți au fost îndemnate să revină la un regim special pentru transportul public.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: