image
Sursa foto: jurnal.md

Sărăcia ne scurtează viața: Moldovenii trăiesc cu zece ani mai puțin decât semenii lor din țările occidentale

Sărăcia ne scurtează viața. Trăim cu zece ani mai puțin decât semenii noștri din țările occidentale. Lucrul fizic intens, condiții de stres, alimentația precară, lipsa unui ajutor medical de calitate nu au cum să fie benefice pentru viață. Potrivit datelor statistice, puțin peste 50% dintre moldoveni spun că starea lor de sănătate este una bună. În Europa de Vest, acest raport este de 70 la sută. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații, dar singurătatea devine o povară grea.

Pe Liubov Plămădeală din satul Recea, raionul Râșcani, echipa Jurnal TV a găsit-o în timp ce își pregătea surcele pentru iarnă. Femeia a lucrat o viață întreagă asistentă medicală și se bucură de o viață longevivă. Are 84 de ani, dar cu lacrimi în ochi spune că nu îi ajung bani nici măcar pentru medicamente sau o bucată de pâine.

„Mămica mea a trăit tot 84 de ani, tăticul a murit mai tânăr. Am o soră mai în vârstă decât mine, tot încă trăiește. Cred că suntem longevivi în generația noastră. Secretul care e? De muncit muncesc. Eu mai bine mă simt dacă lucrez”, povestește femeia.

Pe aceeași uliță a satului jurnaliștii au întâlnit-o și pe Larisa Serjant. Are 85 de ani și a lucrat educatoare la grădinița din sat. Femeia nu se plânge pe viață, doar spune că singurătatea este o povară prea grea de dus.

O viață grea a avut și Eugenia Serjantov. De mică a îndurat foamea, dar este o minune că mai este încă în viață.

„Noi când am crescut, cum credeți că era? Nimic nu era atunci. Țin minte de mică, cât de greu era. Că era război și era foamete. Eram mică atunci, dar am scăpat și am trăit”, spune femeia.

Potrivit statisticilor, femeile trăiesc cu șase ani mai mult decât bărbații, pentru că au un mod de viață mai sănătos. Speranța de viaţă pentru bărbați este de 66 de ani, iar pentru femei - 73 de ani. Sătenii trăiesc însă mai puțin şi sunt mai bolnavi decât orășenii.

Tudor Emilian este medic în spitalul raional Râșcani. Jurnal TV l-a surprins în afara orele de serviciu, îngrijind gospodăria lăsată moștenire de la părinți. Bărbatul susține că oamenii de la sat trăiesc mai puțin, așa cum și nivelul de viață este mai redus și nu sunt medici la sate. Totul pornește de la atitudinea oamenilor față de sănătatea lor, spune bărbatul.

„Sunt multe probleme. Una e nivelul de viață - este scăzut, mai ales pentru cei de la sat, nivelul de viață este scăzut. Poate influențează și accidentul care a fost la Cernobîl, alimentația nu este atât de corectă. Știm cu toții cum se lucrează pe câmpuri acum”, afirmă bărbatul.

Datele statistice arată că 70 la sută dintre europeni se declară sănătoși, în timp ce doar 52% dintre moldoveni spun că starea lor de sănătate este una bună. În Europa se atestă și o rată mai ridicată a ocupării forței de muncă - 69,2%. În Republica Moldova e de aproape 50%, unde aproximativ 20% din populaţie este ocupată cu agricultura. În Uniunea Europeană, în acest sector sunt antrenați doar 4% dintre cetățeni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: