image
Sursa foto: jurnal.md

Mircea Snegur, mesaj tranșant despre lichidarea Universității din Tiraspol: „Lipsă de respect față de istoria neamului”

Fostul președinte Mircea Snegur își exprimă îngrijorarea în legătură cu intenția de lichidare a Universității din Tiraspol, unica instituție de învățământ superior din stânga Nistrului, evacuată în timpul războiului din 1992, la Chișinău.

A distruge prima instituție de învățământ superior din țară consider că este o lipsă de respect față de istoria neamului nostru, în contextul în care colectivul acestei universități, lăsând în Tiraspol familii și copii cazați într-un cămin și reconstruind „din cenușă” Universitatea, a dat dovadă de devotament și demnitate față de politica statului RM, fiind decorată în 2010 cu ordinul „Credință Patriei”, a menționat Mircea Snegur într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Maia Sandu.

Fostul președinte a adăugat că prețul politic al deciziei de lichidare a universității ar putea fi mai mare decât cel economic. „Și care va fi reacția autorităților transnistrene vizavi de lichidarea Universității de Stat din Tiraspol? Această distrugere va fi și un triumf al autorităților separatiste și al forțelor șovine pro-ruse”, observă Mircea Snegur.

În context, fostul președinte îi solicită președintelui Maia Sandu să fie revăzută decizia de lichidare a acestei instituții de învățământ, păstrându-i statutul stipulat în Hotărârea istorică de Guvern de la 9 iulie 1992, atunci când a fost luată decizia de evacuare a universității.

ss

Potrivit prevederilor reformei învățământului superior Universitatea de Stat din Tiraspol ar urma să fie reabsorbită de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: