image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Sandu, discuție în premieră cu întreg corpul diplomatic: „Dodon și Plahotniuc, o mare pată pe reputația RM”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, participă, în premieră, la o discuție cu reprezentanții corpului diplomatic al țării, organizată cu prilejul Zilei Diplomatului. În cadrul reuniunii organizate online, Maia Sandu a venit cu un mesaj adresat celor peste 250 de diplomați ai Republicii Moldova.

UPDATE 10:29 // În continuare, discuțiile dintre Maia Sandu și ambasadorii au loc cu ușile închise.

UPDATE 10:24 // „Aveți tot sprijinul meu ca președinte să veniți cu idei inovatoare în ceea ce privește promovarea imaginii noastre și cum putem fi mai conenctați la scena internațională. Suceesul dvs este succesul Republicii Moldova”, a conchis Maia Sandu.

UPDATE 10:20 // Președintele a adăugat că va merge peste câteva zile la Bruxelles și asta se va pune capăt „filei rușinoase” din istoria diplomației RM, când Uniunea Europeană a fost atacată de fosta guvernare.

Referindu-se la Federația Rusă, Maia Sandu a adăugat că va depune toate eforturile ca să avem o relație bună cu Moscova. „Asta depinde nu doar de noi. Obiectivul nostru e să construim o relație reciproc respectuoasă și avantajoasă”, a spus Maia Sandu, adăugând că doar așa se va obține și retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

UPDATE 10:17 // Maia Sandu a anunțat că s-a reușit deblocarea relațiilor cu vecinii RM, România și Ucraina, care au fost înghețate mult timp din cauza politicii ostile a fostului președinte.

„Acum vom avea foarte mult de lucru ca acest dialog politic să dea cât mai multe rezultate concrete. Eforturile diplomatice trebuie să concetreze pe acest cerc, România și Ucraina. Relațiile de bună vecinătate vor genera un impact pozitiv și cu ceilalți parteneri ai RM. Vreau să folosim aceast bună vecinătate pentru a construi cât mai multe poduri, la propriu și la figurat: diplomatice, culturale, energetice, feroviare, electrice și ajutor anti-Covid, etc.”, a mai spus Maia Sandu.

UPDATE 10:13 // Președintele RM a adăugat că promovarea exporturilor și creșterea investițiilor trebuie să fie una dintre prioritățile diplomației țării noastre la semnarea noilor acorduri.

Maia Sandu s-a referit și la Diasporă, atenționând că cetățenii RM de peste hotare nu pot discriminați.

„Este absolut inadmisibil să divizăm cetățenii de unde trăiesc, în RM sau peste hotare, la est sau vest. Astfel de epitete nedemne folosite de politicienii falimentare trebuie stârpite”, a spus Maia Sandu, referindu-se la calificativul de „electorat paralel” dat de Igor Dodon Diasporei.

UPDATE 10:09 // Președintele RM, Maia Sandu vine cu un mesaj către corpul diplomatic.

„Pe parcursul anilor ați fost nevoiți să reprezentanți o țară despre care se vorbea doar de rău: despre furtul miliardului, despre deputați corupți, etc. Aceste încercări de a da foc la țară se suprapun izolării pe plan internațional. Mă refer la fostul președinte al RM și la fostul coordonator. Ambii au fost o mare pată pe reputația țării noastre”, a declarat Maia Sandu.

„În calitate de președinte voi face tot ce-mi stă în putință să aduc respectul pe plan internațional pentru RM. Schemele prin care unii angajați ai corpului diplomatic trebuie să dispară. Am un mesaj către cei care sunt implicați în aceste scheme: încetați acum, cei implicați vor fi sancționați dur”, a adăugat președintele RM.

-----

Președintele RM, Maia Sandu, participă la această oră la o discuție cu ambasadorii Republicii Moldova de peste hotare.

„Este o premieră când serviciul diplomatic participă in corpore la o discuție cu președintele RM”, a comentat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Evenimentul poate fi urmărit în direct.

Noutăţile partenerilor

comentarii: