image
Sursa foto: jurnal.md

Ministerul Muncii pregătește reforma sistemului de ajutor social: Vrem ca cei apți de muncă să nu fie demotivați să lucreze

Ministerul Muncii și Protecției Sociale pregătește un proiect de lege care va modifica mecanismul de acordare a ajutorului social. Despre aceasta a anunțat ministrul Marcel Spătari în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Ne propunem să reformăm sistemul de ajutoare sociale, astfel încât oamenii care sunt apți de muncă să nu fie demotivați să lucreze din cauza acestui ajutor social. Cum este conceput astăzi sistemul? Dacă într-o familie în care există adulți apți de muncă au venit din salariu, acel venit se deduce din ajutorul social. De exemplu, dacă ajutorul social este 3 mii de lei și venitul din salariu este 3 mii de lei, atunci ajutorul social este 2 mii de lei. Deci familia câștigă tot 3 mii de lei. Asta înseamnă că oamenii care au ajutor social nu declară venitul social, pentru că ele ar fi deduse. Și atunci noi trebuie să rupem acest lanț. Ajutorul social trebuie să existe și să-i ajute pe cei care au nevoie, care au copii mici, persoane cu dizabilități, care din anumite motive sunt în dificultate, pensionari. Iar oamenii care sunt apți de muncă pot fi ajutați la început, o perioadă de timp”, a menționat Marcel Spătari.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a precizat că își propune ca acest proiect de lege să fie aprobat până în martie curent.

„Proiectul pe care l-am inițiat la minister prevede modificarea acelei prevederi care zice că dacă ai venituri salariale, ele se deduc din ajutorul social. Atunci când vom rupe această legătură, oamenii își vor declara veniturile salariale, vor plăti impozite, etc. Angajamentul nostru este să facem aceste modificări până în luna martie. Este vorba de un program foarte amplu. Programul de ajutor social gestionează peste un miliard de lei sau un miliard de lei și jumătate, dacă adăugăm ajutorul pentru perioada rece a anului. Acest program este gestionat printr-un sistem automatizat. Ca să modificăm felul în care funcționează acest program, trebuie să modificăm și sistemul informațional”, a mai spus Marcel Spătari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: