image
Sursa foto: facebook.com/AndreiNastase.DA

Andrei Năstase: „Am simțit cu familia mea, ca sute de mii de moldoveni, ce înseamnă să te macine dorul sfâșietor de ACASĂ”

Interviu cu președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

- Recent, împreună cu Iana Stanțieru, ați avut întâlniri cu reprezentanții Diasporei din Frankfurt (Germania) și Bruxelles (Belgia). În cadrul lor ați prezentat strategia Platformei DA în relațiile cu Diaspora, una absolut nouă. Cum a fost primită această abordare?

- Au fost două vizite cu o încărcătură emoțională specială. Iana Stanțieru a locuit vreme de 10 ani în Belgia. Iar despre mine și familia mea știți că ne leagă 9 ani de Frankfurt acolo unde, în iulie 2012, am fost forțat să mă refugiez din cauza regimului Plahotniuc. Cum nimic nu-i întâmplător în viață, tot în iulie și tot pe 11, dar de data aceasta în 2021, noi toți, prin vot, putem pune capăt definitiv regimurilor corupte, dictatoriale care au măcinat Moldova în ultimii ani.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, dezideratele teoretice ale strategiei noastre au fost făcute de Iana Stanțieru și explicate într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă. De altfel, ea vine tot din Diasporă, de la filiala Companiei Johnson & Johnson din Shanghai, după ce, așa cum am zis, s-a aflat în Belgia mai bine de 10 ani, și este la curent cu problemele globale ale migrației pe care le raportează la specificul nostru, național.

E vorba, înainte de orice, de faptul că trebuie să renunțăm la iluzia că un specialist cotat la o uzină din Germania, Franța sau Belgia va reveni acasă, unde nu-l așteaptă nimic bun. Scopul nostru a constat în estimarea șanselor ca ei să deschidă filiale ale întreprinderilor în Republica Moldova, rezolvând, în cazul unei reușite, mai multe probleme majore: crearea de noi locuri de muncă și importul unei discipline a muncii, o nouă mentalitate. Pe scurt, moldovenii din Diaspora ce vor să deschidă afaceri în țară trebuie sprijiniți cu consultanță și chiar finanțări de stat. Așa reușim să creăm noi locuri de muncă, mai bine plătite. E o situația în care toată lumea are de câștigat: și cei din Diaspora și cei care sunt în căutarea unui loc de muncă și statul nostru.

- Concret, credeți că sunt foarte mulți moldoveni care vor să se întoarcă în țară?

- În lipsa unor studii sociologice serioase, este greu de estimat. Dar, indiferent care este numărul celor dornici să revină, Moldova are datoria față de aceștia de a le crea cadrul adecvat. În discuțiile pe care le-am avut în acest turneu, sunt mulți care mi-au spus că visează la pământul unde s-au născut, visează casa părintească, nucul de la poartă. Le suntem datori lor, dar și rudelor rămase în Moldova, să creăm condiții normale de trai, cât mai apropiate de ceea ce au ei în Vestul Europei: drumuri bune, școli modernizate, spitale bine dotate. Dacă noi vom oferi condiții civilizate acasă, atunci avem șanse să micșorăm acest fenomen al migrației și, încet-încet, cei care își doresc să poată reveni la matcă. Am remarcat această dorința inclusiv la moldovenii din Diaspora. Și-atunci, spun, din nou, că fapta bună ne adună. Primul pas și cel mai important este votul din 11 iulie. Prin acest vot putem seta un parcurs modern Moldovei.

- Poate fi Diaspora cel mai bun mesager al integrării noastre în UE?

- La începuturile independenței se vorbea, la nivel oficial, despre Republica Moldova ca despre a doua Elveție, datorită frumuseții sale. Mai mult, Chișinăul, putea deveni a doua capitală a UE, una estică dacă nu existau animozitățile, jocurile din culise pe care le-au practicat politicienii noștri. Acum, avem o singură variantă: crearea unui Guvern proeuropean care să modernizeze Moldova. Iar singura opțiune sănătoasă este un Guvern stabil Platforma DA – PAS. Lupta anticorupție și reformarea statului ar fi principalele două obiective. Cu sprijinul Diasporei, muncim și la al treilea, la fel de important: integrarea europeană.

- Cum ați simțit reacția Diasporei față de dvs. și de Platforma DA?

- Diaspora apreciază că Platforma DA este o echipă adevărată, a faptelor bune, în stradă, în Parlament, la Guvern, o echipă care a muncit și a luptat pentru schimbarea în bine a lucrurilor. După discuțiile emoționante, dar extrem de constructive, sunt sigur că în viitorul Parlament vom avea o majoritate pro-europeană, democratică, reformatoare. Sunt convins de asta pentru că suportul Diasporei noastre este puternic și determinant. După 11 iulie, parteneriatul nostru strategic cu România și cel cu țările din UE va fi hotărâtor pentru ieșirea din criza prelungită în care ne aflăm.

- Ați lansat un set de 10 măsuri dedicat special Diasporei. Ce conțin acestea?

- Ne-am asumat, într-adevăr, 10 angajamente pentru Diaspora. Platforma Demnitatea și Adevăr, ca parte a viitoarei guvernări, va implementa următoarele măsuri:

1. Acces la vot pentru toți membrii Diasporei. Adoptarea metodelor alternative: votul electronic si prin corespondență

2. Relansarea Biroului pentru Relații cu Diaspora: cooptarea reprezentanților Diasporei în procesul de gestionare a unor programe de reintegrare

3. Elaborarea unui Program Național de recuperare a Diasporei: servicii de reintegrare, facilitate vamale și fiscale

4. Recunoașterea diplomelor, a experienței și a vechimii în muncă, a permiselor de conducere

5. Lansarea programului Pare 1+2: la fiecare leu investit de Diaspora în afaceri din Moldova, statul va aloca 2 lei

6. Politici fiscale favorabile pentru noii antreprenori: aplicarea legii prevenției promovată de Platforma DA, acordarea de facilități în primul an de activitate, ajutor financiar din partea statului pentru inițierea afacerii

7. Crearea unui incubator de afaceri pentru Diaspora: ”Fabrica de start-up-uri de succes made in Moldova”. Va asigura consultanță și finanțare moldovenilor din Diaspora care intenționează să-și deschidă propriile afaceri in Republica Moldova

8. Programe de subvenționare a întoarcerii acasă a persoanelor din Diaspora

9. Parteneriate sustenabile cu institute și fundații care pot ajuta Diaspora să-și educe copiii în tradițiile naționale, Casa Limbii Române din Chișinău, dar și Institutul Cultural Român

10. Înființarea unui fond susținut de Diaspora, gestionat în mod transparent și echitabil, pentru patrimoniul cultural național: refacerea Filarmonicii din Republica Moldova, reabilitarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și alte monumente din patrimoniul țării.

În acest context, nu pot să nu mă refer și la proiectul nostru de lege, 210, prin care ceream instituirea a două zile de vot pentru Diaspora, suplinirea pînă la 10000 de buletine de vot pentru fiecare secție electorală, introducerea tabletelor electronice și alte facilități. De asemenea, deputații Platformei DA au venit cu inițiativa introducerii votului electronic, lucru care ar fi facilitat și mai mult procesul electoral.

- Au putut fi făcute toate astea până acum?

- Bineînțeles și vreau sa vă spun ca doar Platforma DA a avut o abordare constantā atât în Parlament, la Curtea Constituțională sau în instanțele de judecată, cât și în cadrul unicului minister pe care l-a gestionat în cadrul Guvernului ACUM. Și eforturile noastre au vizat atât drepturile oamenilor din diasporă, o treime din populația țării, la a alege, cât și cele de a fi ales și accede în funcții publice de acasă. Platforma DA e echipa care a promovat și va promova politici fiscale corecte cu cei care mențin Republica Moldova pe linia de plutire, trimițind remitențe de circa 15 la sută din PIB anual. Concret, cetățeanul sau familia de moldoveni care a contribuit ani de zile cu remitențe enorme către Republica Moldova este în drept la repatrierea fără costuri vamale și fiscale a proprietății sale, inclusiv a mijloacelor de transport.

Ceea ce toți concurenții electorali promit, noi am și început deja. Bunăoară demersurile noastre de echivalare a permiselor de conducere moldovenești în Germaania și alte state europene, făcute încă în perioada când dețineam funcția de Ministru al Afacerilor Interne.

Toate acestea, așa cum spuneam, fac parte dintr-un proiect complex, ambițios și realist de reintegrare, dacă vreți, a tuturor celor care au fost nevoiți să-și părăsească vatra strămoșească și să-și asigure familiile și existența.

Diaspora, pentru mine, este o prioritate de gradul zero! Am trăit, am simțit, împreună cu familia mea - asemeni sutelor de mii de moldoveni - ce înseamnă să fii măcinat de dorul sfâșietor de ACASĂ. Avem nevoie de mai mulți exponenți ai Platformei DA în viitorul Parlament pentru a continua și duce la bun sfârșit faptele bune pentru oamenii de Acasă și din Diasporă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: