image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Carahasani, în carantină: 9 bolnavi de coronavirus și 80 de oameni izolați; „Ne-a trăsnit din senin, nu știm cum a apărut”

La Carahasani, Ștefan Vodă, doar cinci persoane au revenit de peste hotare. Acestea au respectat regimul de autoizolare la domiciliu și l-au încheiat fără probleme. Între timp nouă persoane s-au îmbolnăvit pe parcursul ultimelor cinci zile și 80 au ajuns în carantină. Focarul infecției, potrivit autorităților locale, ar fi Oficiul Medicilor de Familie din localitate. Instituția a fost închisă, iar de azi satul a intrat în carantină.

Primarul localității, Oleg Ciobanu, a declarat pentru Jurnal.md că infecția a izbucnit când se așteptau mai puțin, pe 27 martie. Niciunul dintre cei veniți în sat nu acuzau simptome de boală.

„Probabil cineva infectat a trecut pragul Oficiului Medicilor de Familie. Acolo s-au îmbolnăvit medicul și încă cinci persoane. La rândul lor au fost infectați și membri ai familiilor acestora, inclusiv un adolescent”, ne-a spus Oleg Ciobanu.

A fost creat un grup de lucru în cadrul primăriei Carahasani, care împreună cu angajații de la instituția medicală au creat o listă cu toți cei care au trecut pragul centrului medical pe parcursul ultimelor zece zile. În total 80 de persoane au ajuns în carantină la domiciliu.

„Este o situație nouă și pentru noi. Oficiul Medicilor de Familie e închis. De azi am intrat în carantină și sunt blocate toate intrările și ieșirile din localitate. Avem un echipaj de poliție la intrarea în sat. Sperăm să facem față cu bine acestei situații. Cei care vor avea probleme de sănătate vor fi îndemnați să telefoneze la 112. Presupun că ne va fi dificil fără medic, și va trebui să găsim o soluție ca măcar timp de câteva ore să vină un specialist în sat. Mai avem bătrâni, copii, oameni cu boli cronice”, a mai spus primarul.

Dl Victor, soțul unei femei internate la Chișinău, ne spune că primul test pe care l-a făcut nu confirmă prezența virusului în organism. Acum sunt în așteptarea celorlalte rezultate.

„Are pneumonie. Dar cât timp este în spital nu pot sta liniștit. Sunt și eu monitorizat. În fiecare dimineață la ora 8:00 telefonez la instituția medicală din Olănești. Le spun care este situația mea, ce temperatură am”, ne spune întristat bărbatul.

Odată cu infecția, în sat a pătruns frica și chiar disperarea. Străzile s-au golit.

Doamna Ana, o pensionară din Carahasani, ne spune că are o fiică stabilită de 19 ani în Madrid, Spania.

„Mă telefonează dimineața și seara și mă roagă să nu ies din casă. La ei situația îi foarte rea. Stau și ei închiși. Ieri aici a trecut un tractor și a stropit străzile, azi a trecut mașina poliției și ne-au informat să nu ieșim din gospodării. Personal am un pic de vin de vânzare. Dar acum le-am spus la toți să stea acasă. Mai vine câte unul, dar le-am spus să nu-i văd pe la poartă. Virusul acesta nu e o glumă”, constată pe o notă gravă femeia.

Amintim că satul Carahasani este plasat de azi în carantină în urma unei dispoziții emise de către premierul Ion Chicu. Tot de azi au intrat în carantină or. Ștefan Vodă și Soroca.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: