image
Sursa foto: border.gov.md

Undă verde pentru FRONTEX la hotarul RM; BCS și PȘor, împotrivă; Grosu: Stă cogeamite armată aici de 30 de ani și n-o vedeți

Dezbateri încinse în Parlament din cauza proiectului de lege privind instituirea echipelor FRONTEX în scopul desfășurării activităților operative pe teritoriul Republicii Moldova. Deși este vorba de un contingent civil, BCS și Partidul Șor au criticat proiectul, susținând morțiș că e vorba de un contingent „militar”.

Scopul principal al documentului este crearea cadrului legal pentru detașarea unor experți ai FRONTEX care să acorde Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne suportul necesar în gestionarea crizei regionale și a fluxului de refugiați de la frontiera moldo-ucraineană.

Toate cheltuielile legate aferente activității experților FRONTEX în Republica Moldova vor fi acoperite de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

Opoziția a criticat detașarea contingentului FRONTEX la hotarul Republicii Moldova.

„Prin votarea acestui proiect permitem intrarea în orice moment a unui contingent militar pe teritoriul RM”, a declarat deputatul Partidului Șor, Vadim Fotescu.

„Stă cogeamite armată aici de 30 de ani, domnule, și iată n-o vedeți, dar toți îs cu papioane acolo, dar un contingent civil care vrea să ne ajute în această situație complicată la hotar...”, a intervenit speakerul Igor Grosu, cu referire la trupele rusești de pe teritoriul regiunii transnistrene.

În opinia deputatului BCS Alexandr Nesterovschi, „40% din teritoriul Republicii Moldova va fi controlat de către polițiști străini și înarmați”. „Cum se leagă asta cu statutul de neutralitate al R.Moldova?”, a întrebat Nesterovschi.

„Este vorba despre 10 km consfințiți în Constituție, plus 20 km la necesitate care se activează în regim special. Ce țin de neutralitate este contingent civil și nu are treabă cu contigentul militar”, a declarat secretarul de stat din cadrul MAI, Serghei Diaconu.

„E foarte periculos ce propuneți voi. Prin această lege noi cedăm suveranitatea RM. Când se va hotărî problema cu integrarea european, cu delimitarea hotarelor cu România, cu Transnistria, cu toate aceste lucruri, atunci o să fie altă chestie. Dacă se votează, de azi înainte frontiera noastră nu va fi păzită și asigurată, iar responsabile vor fi acele forțe pe care le aduceți aici”, a comentat și Vladimir Voronin.

„Pentru noi e clar că avem nevoie de această asistență pentru a opri contrabanda cu țigări, pentru că cumva e acoperită și unul încearcă s-o reanimeze, contrabanda cu alcool, cu spirt. Cu adevărat, când vine cineva din exterior vigilența e mai mare”, a menționat deputatul PAS Lilian Carp.

Până în prezent, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Agenţia FRONTEX colaborau în baza unui Aranjament de lucru, semnat în august 2008, care prevede realizarea unui mandat limitat de către personalul FRONTEX detașat pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul activităților comune, având statut de observatori.

Noutăţile partenerilor

comentarii: