image
Sursa foto: customs.gov.md

23 de automobile introduse fără achitarea drepturilor de import, depistate de vameși pe teritoriul unui parc de dezasamblare

23 autoturisme cu numere străine introduse în Republica Moldova, fiind declarate prin acțiune cu obligativitatea scoaterii acestora în termen de 180 zile, au fost identificate de către Ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal în conlucrare cu ofițerii Secției Activități Investigative, la o un parc de dezmembrări auto din mun. Chișinău.

Mijloacele de transport depistate au fost înmatriculate în Bulgaria, Irlanda, Lituania, Marea Britanie și România.

În rezultatul acțiunilor de investigație a fost stabilit, că contrar prevederilor legale, proprietarii automobilelor înmatriculate în alte state vindeau mijloacele de transport pentru a fi dezmembrate, fără a le vămui pe teritoriul Republicii Moldova.

Reprezentanții Serviciului Vamal precizează, că mijloacele de transport cu numere străine care sunt introduse în RM, în regim vamal de admitere temporară, fiind declarate prin acțiune, conform prevederilor cadrului legal în vigoare, nu pot fi vândute, donate, transmise prin moștenire, închiriate, subînchiriate, date în comodat, gajate, transferate sau puse la dispoziția unei alte persoane pe teritoriul Republicii Moldova, decât cu acordul organului vamal, numai după achitarea drepturilor de import.

Ca urmare a acțiunilor întreprinse, angajații vamali au identificat făptașii în vederea atragerii la răspundere pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară,  în conformitate cu prevederile art. 287, pct. (17), Cod Contravențional al Republicii Moldova. 

În cazul când mijlocul de transport nu este scos de pe teritoriul Republicii Moldova în termenul stabilit de legislație, iar acesta nu mai există (a fost distrus sau vândut la piese), organul vamal încasează drepturile de import, conform legislației în vigoare.

comentarii: