image
Sursa foto: dti.rs

Economia RM, lovită de pandemie; Ce scădere a înregistrat Produsul Intern Brut

Produsul Intern Brut (PIB), estimat pentru trimestrul III 2020, a însumat 61,7 miliarde de lei, anunță Biroul Național de Statistică. Comparativ cu același trimestru din 2019, PIB a scăzut, în termeni reali, cu 9,7% pe seria brută și cu 11,5% pe seria ajustată sezonier.

În ianuarie-septembrie 2020 PIB a scăzut față de ianuarie-septembrie 2019 cu 8,2%, pe seria brută.

„Dacă comparăm evoluția economiei naționale din perioada pandemiei cu evoluția economică care putea fi în cazul în care nu exista pandemia, constatăm un decalaj de circa 7,6 miliarde de lei pentru această perioadă. Cel mai probabil, impactul total net al pandemiei asupra creșterii economice va ajunge la circa 20 de miliarde de lei până la finele anului 2021”, comentează expertul economic Adrian Lupușor.

În opinia expertului, statul ar trebuie să vină cun program anticriză de cel puțin un miliard de euro.

„Este o pierdere incomensurabilă cu măsurile de suport fiscal direct și indirect acordate de către stat firmelor și populației, estimate la circa 1,4 miliarde de lei în 2020. Avem nevoie de un program anti-criza mai ambițios, în volum de circa 1 miliard de euro pentru a compensa pierderile coronacrizei și a pregăti terenul pentru relansarea din perioada post-pandemică. Pentru aceasta, este necesar de majorat emisiunile de VMS, valorificat ajutorul disponibil din partea partenerilor de dezvoltare și de emis euroobligațiuni la bursele internaționale”, a adăugat expertul.

pib crizăpib criză

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: