Organizatorii premiului au dezvăluit faptul că, atunci când i-au anunțat pe nominalizați, Murakami a cerut ca numele său să fie eliminat de pe listă. Murakami este văzut în fiecare an printre favoriții la premiul Nobel pentru literatură, care, în 2019, ar putea avea doi laureați.

În schimb, cei trei autori rămași în cursă s-au arătat încântați de prezența pe lista finală.

Noul premiu literar a fost anunțat prin constituirea unei "Noi Academii", sprijinită de mai multe personalități culturale suedeze. Declarându-se apărători ai "democrației și deschiderii, ai compasiunii și respectului", intelectualii au formulat o poziție opusă Academiei Suedeze care s-a văzut nevoită să amâne decernarea distincției din acest an, după acuzațiile din cadrul campaniei #MeToo.

Citește și: Lily Allen a fost abuzată sexual de un oficial din industria muzicii

În timp ce câștigătorul premiului Nobel pentru literatură este ales de 18 membri ai Academiei suedeze, noua distincție va fi rezultatul unui lung demers popular. Lista nominalizaților a fost stabilită de 47 de bibliotecari, organizatorii anunțând că au primit 32.000 de voturi din partea publicului.

Numele laureatului noului premiu pentru literatură va fi anunțat pe 12 octombrie.

Haruki Murakami, născut în 1949, este considerat unul dintre cei mai populari romancieri japonezi contemporani. Operele sale, în care absurdul se îmbină armonios cu dificultăţile sociale ale unor japonezi ieşiţi din tipare, au fost traduse în peste 40 de limbi străine. Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numără "1Q84", "Kafka pe malul mării", "Underground. Atacul cu gaz din Tokio şi sufletul japonez" şi "Pădurea norvegiană".