image
Sursa foto: punjabupdate.com

Cea mai scăzută prezenţă la urne în Iran din ultimii 40 de ani

Iranul a anunţat la două zile după alegerile parlamentare câştigate de susţinătorii liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, că prezenţa la vot a fost de 42%, cea mai scăzută rată de la revoluţia islamică din 1979.

Oficialităţile acuză „duşmanii Teheranului” că s-au folosit de ameninţarea noului coronavirus pentru a face propagandă, astfel că oamenii au fost descurajaţi să se prezinte la urne.

„Prezenţa la vot în ţară a fost de 42,57%. În Teheran, în jur de 25%. În Iran, peste 24 de milioane de oameni au votat”, a anunţat ministrul de Interne Abdolreza Rahmani Fazli într-o conferinţă televizată. La alegerile parlamentare din 2016 au fost prezenţi la vot 62% dintre iranieni, iar în 2012, 66%.

Rezultatele finale, anunţate de Ministerul de Interne, au arătat o victorie importantă pentru extremiştii loiali liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în orice problemă de stat, scrie News.ro.

În Tehenran, ei au câştigat 30 de portofolii, cu Mohammad Bagher Qalibaf - fost comandat al Gărzilor Revoluţionare - în fruntea listei.

Khamenei, care a spus vineri că votul este o „datorie religioasă”, a învinuit de prezenţa scăzută la vot „propaganda negativă” privind noul coronavirus făcută de duşmanii Iranului.

Iranul, care a confirmat primul caz de îmbolnăvire cu două zile înainte de alegeri, a anunţat că au fost înregistrate 8 decese până în prezent şi că 43 de oameni au fost infectaţi cu Covid-19.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: