image
Sursa foto: jurnal.md

Din cauza temperaturilor scăzute și a ploilor din ultima perioadă, fermierii spun că au pierdut recolta de cireșe

Și în acest an, mai mulți antreprenori de la sate vor suporta pierderi. Temperaturile scăzute din primăvară și ploile abundente a compromis recolta de cireșe. Umiditatea excesivă a distrus fructele, majoritatea fiind crăpate și nu mai au un aspect comercial. O soluție ar fi procesarea acestora, afirmă un gospodar din raionul Orhei.

„Din cauza acestor ploi vedeți cum a crăpat sortul de cireșe Cicalo. Posibil că nici la piață nu le vom putea duce. Nu știu dacă va vrea cineva să ia la prelucrare astfel de cireșe...Aceste cireșe trebuie să le culegem săptămâna viitoare, pentru că înflorirea a fost pe rând și cireșele tot așa se coc”, a spus Serghei Tiorsa, fermier din satul Cucuruzeni, raionul Orhei.

Serghei Tiorsa are în proprietate 17 hectare de livadă de cireș. O parte din fructe s-au copt deja, iar dacă nici la procesare nu vor fi vândute, cireșele încă neculese vor fi aruncate.

„La momentul de față nu știm ce o să facem. Căutăm piețe de desfacere, căutăm agenți care prelucrează. Dacă vor fi întrebate, le vom culege, dacă nu, le vom duce la gunoi...Ca să salvez copacul pentru anii viitori, trebuie culese și aruncate. Dacă le lăsăm pe copac, la anul livadă se îmbolnăvește", a adăugat fermierul.

Fermierul se plânge că a cheltuit mult, dar nu se va bucura de venituri.

„Le-am stropit și nu o singură dată. Le-am stropit, dar ploile sunt mai puternice decât preparatele. Nu este încă așa preparat pe fața pământului ca să protejeze cireașa ca să nu crape", a mai spus acesta.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a fost distrus nu doar fructul, ci și cantitatea.

„Livada are al optulea an. Trebuia să aibă un potențial mare de cireșe. A fost curățită, îngrijită foarte bine, dar timpul rece, ploile, albina nu a fost, rezultatul nu este cel pe care îl așteptam. Sperăm că dacă vor conteni ploile, poate al doilea sort de cireșe pe care îl avem va fi mai mășcate și mai frumoase precum ne așteptăm noi", spune fermierul din satul Cucuruzeni.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în Republica Moldova sunt aproximativ 5200 de hectare de livadă de cireș.

Noutăţile partenerilor

comentarii: