image
Sursa foto: Jurnal.md

CEC spune „da”, iar consilierii „ba”; Primar: „CEC vrea să aprindă un foc aici, veteranii au zis că vor ieși să apere satul”

Din martie până în prezent nu au avut niciun bolnav de Covid în localitate. Un medic din satul lor activa la o instituție medicală de la Tighina. Acolo s-a infectat, a pierdut lupta cu virusul și a fost îngropat în cimitirul de la baștina. Este unica interacțiune a locuitorilor din satul Hagimus, Căușeni, cu pandemia. În pofida acestui fapt, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol nu le permit intrarea în or. Tighina, unde oamenii din Hagimus își mai vindeau marfa la piață, sub pretextul prevenirii răspândirii infecției.

La începutul lunii septembrie, Consiliul local din Hagimus a respins propunerea CEC de a deschide secții de vot pentru locuitorii din Transnistria. „Vineri împreună cu membrii Consiliului local am așteptat cu nerăbdare decizia CEC. Inițial doreau să deschidă patru secții de votare pentru străini la noi în sat. Decizia CEC a apărut abia sâmbătă la ora 17:05 minute. Au decis, fără să țină cont de opinia noastră, să deschidă două secții de vot. Veteranii au zis că vor ieși să apere satul. Nu eu îi scot, eu nu știu cum să-i opresc. Cei de la Chișinău însă vor să aprindă un foc aici la noi”, susține primarul localității, Anatol Iepure.

primarprimar

La ultimele alegeri parlamentare în Hagimus, localitate din suburbia or. Tighina, a fost deschisă o singură secție de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană, unde aceștia au fost aduși în mod organizat. Oamenii din sat au urmărit stupefiați spectacolul umilitor în care aceștia erau duși și aduși de la secția de vot

„Ei votau în școală, noi – la Casa de Cultură. Erau mulți, la un moment dat au blocat o stradă. Le-am zis celor care au votat să plece, dar ei așteptau pe cineva. Așteptau un organizator, am înțeles că erau revoltați că nu li s-a plătit. De această dată, ținând cont că suntem și în situația foarte grea de pandemie, nu putem să le permitem să ne intre în școli și grădinițe. E absurd. Noi care nu avem nici un caz de Covid, Tiraspolul nu ne permite să facem un pas în or. Tighina, ca să nu-i molipsim, iar ei având Covid vor să ne aducă alegători dintr-o regiune cu mulți infectați”, se revoltă primarul.

Acesta ne mai vorbește despre încă o provocare pusă la cale recent de autoritățile de la Bender (Tighina). În regiune a apărut un autobuz, cu ruta Bender-Hagimus-Chircăiești care le traversează satul. La intrare a fost plasat un anunț că pot călători doar locuitorii care au cetățenia așa numitei „rmn”, prin satele din preajmă mai fiind locuitori cu acte de identitate emise de autoritățile statului fantomă.

„Ei își bat joc de noi. Pe când autoritățile de la Chișinău le oferă acte de identitate gratuite plătite din impozitele noastre și acum sub pretextul respectării dreptului la vot vor să ni-i bage prin școli. Noi vom apăra securitatea copiilor și a bătrânilor din satul nostru” a conchis Anatol Iepure.

În satul Varnița, raionul Anenii Noi, CEC a decis să deschidă patru secții de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană. Primarul localității ne-a informat că luni, 28 septembrie, instituția a ieșit din carantină. În cadrul Primăriei au fost două persoane infectate, iar în sat sunt înregistrate mai multe cazuri de Coronavirus. Primarul nu a dorit să comenteze decizia CEC. Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, a avut însă o discuție cu conilierii din această localitate.

„CEC a luat o hotărăre, după mine absolut hazardată, privind deschiderea a patru secții de vot la Varnița. Regiunea separatistă s-a autoizolat pănă la 1 decembrie. Care ar fi justificarea pentru crearea a patru secții de vot pentru zona separatistă plus 2 pentru localnici?

Șase secții vor fi amplasate în două localuri. Niciun locuitor al satului nici cu o mie de lei pe zi nu vor să fie incluși ca membri ai birourilor electorale”, menționează deputatul.

Potrivit lui Alexandru Slusari satenii așteaptă îngrijorați „invazia organizată” a locuitorilor din Bender, care așa cum au arătat alegerile precedente au fost plătiți ca să vină la vot.

„Mulți voluntari sunt hotărâți să nu admită transportarea masivă a locuitorilor Transnistriei, care în primul rănd prezintă un pericol pentru situația epidemiologică din localitate.

CEC a creat o situația foarte tensionată în Varnița și nu numai aici”.

În context, vicepreședintele Parlamentului a declarat că va cere revizuirea rapidă a deciziei CEC ce ține de secțiile de vot pentru alegătorii din Transnistria.

Amintim că și locuitorii din satul Gura Bâcului, Anenii Noi și din satul Răscăieți, Ștefan Vodă au respins propunerea CEC de a deschide în aceste localități secții de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană.

Luni, 28 septembrie, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a contesta în instanța de judecată decizia CEC de a deschide 42 de secții de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului.

svsv

La scrutinul prezidențial din 2016, au fost aduși în mod organizat 16 788 de alegători din republica fantomă ca să-l voteze pe Dodon. Scenariul a fost repetat la alegerile parlamentare. Nici atunci, nici acum informația despre candidați și programele lor electorale nu poate fi distribuită în localitățile subordonate autorităților neconstituționale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: