image
Sursa foto: jurnal.md

Marșul din 9 mai, transferat pe 24 august; „Dodon încearcă să inoculeze în societate ideologii ale propagandei ruse”

Evenimentele dedicate zilei de 9 mai au fost transferate pentru luna august. Marșul Victoriei „Regimentul nemuritor” și concertul festiv dedicat Zilei Victoriei vor fi organizate pe 24 august, a anunțat președintele Igor Dodon.

Deputatul și istoricul Octavian Țâcu menționează că va contesta constituționalitatea unor astfel de decizii pentru că ele contravin Declarației de Independență a RM.

Pe pagina sa de facebook, președintele Igor Dodon anunță că în cadrul unei ședințe s-au stabilit mai multe acțiuni consacrate evenimentelor din 9 mai. Este vorba despre restaurarea și amenajarea complexelor memoriale, salubrizarea cimitirelor militare, vizitarea și felicitarea veteranilor la domiciliu, depunerea coroanelor de flori de către conducerea de vârf a țării.

„Totodată, reieșind din situația de criză în care ne aflăm și restricțiile impuse de autorități privind manifestările în masă, participanții la ședință au fost unanimi în opinia că evenimentele în masă, precum Marșul Victoriei - ”Regimentul nemuritor” și concertul festiv dedicat Zilei Victoriei, să fie transferate pentru data de 24 august – Ziua eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă”, scrie președintele.

Analistul politic Ion Tăbârță a declarat, pentru Jurnal.md, că Igor Dodon încearcă se inoculeze în societatea moldovenească narative ideologice al propagandei ruse, din timpul lui Putin, bazate pe un puternic revanșism de tip sovietic.

Este un element de soft power a politicii de revenire geopolitică a Rusiei în spațiul post-sovietic. La sigur, coordonatele politicii sale ideologice, președenția și-o coordonează cu strategii de la Kremlin. Data de 24 august nu este întâmplatoare - este data celebrării operației Iași-Chișinău, și anume date reanexării Basarabiei de către URSS. Din păcate noi nu celebrăm și comemorăm date istorice după modelul reconcilierii europene, dar după cel putinisto-revanșist”, punctează Tăbârță.

„Instaurarea regimului socialist a permis stabilirea panteonului de moaște și de sărbători pseudo religioase de tip sovietic”

Istoricul și președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țâcu, a declarat pentru site-ul nostru că ziua de 9 mai ar trebui să fie o una a memoriei, așa cum se face în întreaga Europă.

Eu am avut o intervenție în Parlament încă anul trecut legată de data de 24 august, nu există nicio relație de cauzalitate între 9 mai și 24 august. 24 august cum am spus și atunci mai repet este o dată în care a fost reinstaurat regimul comunist sovietic în Basarabia. Odată cu instaurarea acestuia asistăm la foametea din 46, 47 și deportările din 49. A pune într-o oală două evenimente care nu au nimic în comun este o chestiune care doar un regim ca al lui Dodon poate să-l realizeze.

Desigur că voi contesta, ca deputat și ca președinte al PUN, constituționalitatea unor astfel de decizii pentru că ele nu sunt conform Declarației de Independență a RM care stipulează clar că, în rezultatul pactului Molotov-Ribbentrop, are loc reinstaurarea regimului comunist și declanșarea războiului doi mondial, o culpabilitate asumată atât de regimul nazist german, cât și de cel sovietic comunist.

Instaurarea regimului socialist a permis, din punctul meu de vedere, stabilirea panteonului de moaște și de sărbători pseudo religioase de tip sovietic. Urmează să vedem și reacția componenței democratice a guvernării socialiste care așa cum eu știu nu în totalitate împărtășește viziunile doctrinale ale socialiștilor.

Invit guvernarea socialistă și pe Igor Dodon să se abțină, indiferent de situația de pandemie, nepandemie, de la acțiuni sociale de masă ideologice, care ar implica populația RM în promovarea unui neadevăr științific”, menționează Octavian Țâcu.

Precizăm că, la ordinul lui Dodon, în această perioadă sunt efectuate reparații la Complexul „Eternitate”, pentru lucrări fiind alocate peste 2 milioane de lei, bani din bugetul de stat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: