image
Sursa foto: Facebook/ TEP

Eveniment de colectare a plasticului în Chișinău; Organizator: „Problemele ecologice se intensifică şi afectează planeta”

Atât în Republica Moldova cât și în alte țări, eforturile de combatere a crizei poluării cu plastic sunt minore, iar noi suntem nevoiți să suportăm zi de zi consecințele extrem de nocive. Din cauza că nu se reciclează eficient toate ambalajele din plastic, în mare parte, acestea sunt aruncate la gropile de gunoi sau abandonate în mod neglijent.

Grupul Tinerii pentru Eco Plastic („TEP”) organizează duminică, 13 iunie, un eveniment de mobilizare comunitară pentru colectarea plasticului la scală mică după modelul internațional „Precious Plastic”. Mai multe despre această inițiativă am discutat cu una dintre membrii echipei, Ecaterina Țăruș.

Tinerii pentru Eco Plastic este o inițiativă de reciclare a TEP ce a luat naștere în 2017 și de atunci continuă să lucreze pentru a crește gradul de conștientizare a oamenilor privind problema poluării cu plastic. Evenimentele de colectare a plasticului au devenit o tradiție, iar în această duminică, pe 13 iunie, va avea loc a XXV-a ediție.

De această dată colectarea va fi efectuată la piața săptămânală de produse alimentare ecologice și artizanale “EcoLocal”, care se desfășoară în aer liber în parcarea “Kentford” pe adresa bd. Ștefan cel Mare 202. Deja de mai multe ediții pe lângă plastic de tipul 2 și 5, donatorii pot aduce și hârtie pentru organizația “World in Love”, beneficiarii organizației sunt tineri cu dizabilități, iar din hârtie aceștia împletesc coșulețe, ceea ce le ajută să dezvolte motricitatea fină”, a spus Ecaterina.

Potrivit Ecaterinei se vor recicla trei tipuri de plastic din șapte existente:

Plastic dur de Tipul 2, abreviat HDPE (uneori PE-HD). Acest tip de plastic cel mai des se întâlnește sub forma de capace de la sticlele de apă, butelii și sticle de chimie casnică (detergenți, șampon, balsam de rufe, clor etc), flacoane de la medicamente și suplimente.

- Plastic dur de Tipul 5, abreviat PP. Acest tip de plastic îl întâlniți mai des la recipientele alimentare, dar și unele butelii de chimie casnică, ghivece pentru flori, ligheane, căldări, capace de la chimia casnică.

- Peliculă de Tipul 4, abreviat LDPE. Acest tip de peliculă moale se folosește în special pentru ambalarea hainelor și tehnicii.

Tot plasticul predat la reciclare trebuie să fie adus curat, spălat și uscat, după posibilitate fără etichete, aceasta deoarece inițiativa nu dispune de utilaje care să spele plasticul. De ce doar aceste tipuri de plastic pot fi reciclate de TEP? Deoarece acestea sunt cele mai inofensive tipuri de plastic și la încălzire nu emană gaze toxice”, a mai adăugat Ecaterina Țăruș.

Jucării, pixuri, markere și alte rechizite de birou, plastic de unică folosință, sticle și butelii de la ulei (inclusiv tehnic), seringi, periuțe de dinți și alte produse igienice, dozatoare de la sticle și capace compuse ce conțin elemente de metal sau tuburi de la produse cosmetice nu sunt potrivite pentru reciclare.

Trăim într-o perioadă când problema poluării cauzate de plastic nu mai poate fi ignorată. Mulți deja își dau seama de aceasta și iau toate măsurile posibile pentru a diminua impactul personal asupra mediului. Numărul persoanelor cărora le pasă este în continuă creștere. Deși suntem o inițiativă mică, deja am reușit să creștem o comunitate de donatori care aduc regulat plastic la reciclare și inspiră și pe alți colegi, prieteni, familie să le urmeze exemplul”, a mai spus Ecaterina.

TEPTEP

Echipa TEP la momentul de față este compusă din 4 membri activi și ocazional este ajutată de prieteni, voluntari și susținători. Cea mai mare realizare ar fi ca oamenii în primul rând să reducă pe cât posibil consumul excesiv de plastic, să devină mai conștienți și grijulii față de mediul înconjurător și să găsească soluții eficiente pentru gestionarea deșeurilor atât din plastic cât și celelalte fracții. “Plasticul nu este gunoi, dar un material prețios, o resursă care trebuie gestionată corect pentru ca să nu devină o problemă”, adaugă tânăra.

Potrivit unor estimări ale Băncii Mondiale, cantitatea de deșeuri generate la nivel global va crește de la 2010 milioane de tone la 3400 milioane de tone în 2050.

TEPTEP
TEPTEP

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: