image
Sursa foto: adevarul.ro

Persoanele care se orientează uşor în spaţiu au şi simţul mirosului dezvoltat

Persoanele cu o bună memorie spaţială au şi un simţ al mirosului mai bun, conform unui nou studiu efectuat în Canada.

Noua cercetare arată că regiuni similare din creier (hipocampusul şi cortexul orbitofrontal medial) sunt implicate în activităţi relativ diferite. Conform Curiosity, specialiştii au descoperit că cortexul orbitofrontal medial ce are implicaţii în funcţiile olfactive este important şi în cadrul memoriei spaţiale, notează descopera.ro.

Pentru a testa această corelaţie, cercetătorii le-au cerut unui grup de 57 de participanţi să realizeze o serie de sarcini asociate memoriei spaţiale. În cadrul unuia dintre teste, participanţii au avut la dispoziţie 20 de minute pentru a explora un oraş virtual. Apoi cercetătorii au cerut participanţilor să găsească rute directe către anumite zone, precum şcoli sau magazine. Următorul test a reprezentat identificarea a 40 de mirosuri diferite, precum busuioc, căpşune sau scorţişoară.

Cercetătorii au utilizat structuri MRI pentru a identifica diferite regiuni din creier cunoscute ca fiind asociate cu funcţia olfactivă şi memoria spaţială şi au descoperit că participanţii ce erau buni la navigarea spaţială puteau recunoaşte mult mai bine anumite mirosuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: