image
Sursa foto: Kevin Dietsch/CNP/AdMedia

Donald Trump nu are regrete: Generalul Soleimani trebuia eliminat încă de acum 20 de ani

Preşedintele american Donald Trump, reluând avalanşa de critici la adresa generalului iranian Qassem Soleimani, ucis la 8 ianuarie într-un raid al SUA, l-a numit „fiu de căţea”, în cadrul unui miting cu susţinători ai săi la Milwaukee, statul Wisconsin, subliniind că există „mulţi tineri bărbaţi şi femei care umblă fără mâini şi fără picioare” din cauza lui Soleimani, potrivit DPA.

„Procente mari de persoane nu au picioare şi braţe în prezent din cauza acestui fiu de căţea”, a spus Trump, adăugând că acesta „ar fi trebuit să fie ucis încă în urmă cu 20 de ani”.

Donald Trump este constrâns să-şi justifice ordinul dat pentru uciderea generalului iranian după ce criticii săi au pus sub semnul întrebării natura „iminentă” a ameninţării la adresa intereselor americane, invocată de preşedintele SUA ca motiv pentru a-şi justifica decizia.

Washingtonul îi atribuie lui Qassem Soleimani orchestrarea uciderii a sute de soldaţi americani în Irak.

Administraţia preşedintelui Donald Trump este de asemenea supusă criticilor din cauza declaraţiilor contradictorii cu privire la raţiunea din spatele eliminării generalului iranian. Duminică, ministrul apărării Mark Esper a declarat că el nu a văzut niciodată dovezi că Iranul ar fi plănuit atacuri asupra a patru ambasade americane, aşa cum susţinuse Trump cu două zile mai devreme.

Republicanii s-au folosit de eliminarea lui Soleimani pentru a-l apăra pe Trump ca pe liderul care ia măsuri împotriva inamicilor, în timp ce democraţii încearcă să-l demită din funcţie pe măsură ce procedura de impeachment înaintează.

Iranul a ripostat la uciderea lui Soleimani, lansând mai multe rachete asupra unor baze irakiene în care se aflau militari americani.

Nicio persoană nu a fost rănită în timpul atacurilor iraniene cu rachete, iar Trump a ordonat sancţiuni suplimentare împotriva Iranului, în loc să răspundă printr-o ripostă militară, ceea ce a fost interpretat drept o 'detensionare' între cele două ţări.

Citeşte mai mult despre

comentarii: