image
Sursa foto: privesc.eu

Banii din Bahamas: Deputatul Iurie Reniță cere PG să investigheze finanțarea campaniei electorale a PSRM din 2016

Deputatul Blocului ACUM Iurie Reniță cere Procuraturii Generale să investigheze modul în care a fost finanțată campania electorală din 2016 a PSRM. În opinia parlamentarului, există suspiciuni că socialiştii ar fi participat la scheme de spălare a banilor proveniți din străinătate. Constatarea a fost făcută după examinarea de către Reniță a unui raport întocmit de un ofițer CNA încă în mai 2016. Acesta ar fi arătat că persoane din anturajul PSRM au primit 1,5 milioane de euro prin intermediul unor firme off-shore din Bahamas.

În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Iurie Reniță a prezentat copia unei solicitări care a fost expediată pe numele procurorului general interimar, Dumitru Robu.

„Din investigațiile Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA rezultă că, începând cu anul 2016, mai multe persoane fizice și entități juridice de la noi din țară au participat activ într-o schemă de spălare a banilor în proporții deosebit de mari, cu o proveniență necunoscută, prin intermediul unor companii off-shore, înregistrate în Bahamas, și care ulterior au fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova”, a declarat deputatul

Iurie Reniță a prezentat și raportul elaborat de ofițerul CNA Adrian Țurcanu, care ar fi fost prezentat șefului Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din cadrul instituției menționate, Vasile Șarco, încă în luna mai 2016.

În document se spunea că a fost identificată o serie de tranzacții suspecte efectuate de către societatea Exclusiv Media SRL. Fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță, care la 18.02.2016 a primit în conturile bancare deschise în Victoriabank mijloace bănești în sumă de un milion 499 de mii 884 de euro.

Potrivit documentului citat, această sumă reprezenta la acea dată echivalentul a 33,4 milioane de lei, iar banii au provenit de la compania off-shore Westerby Limited din Bahamas, prin intermediul conturilor deschise la Bank Julius Baer LTD din Elveția. Odată ajunși pe contul Exclusiv Media SRL, aproape 21 de milioane de lei ar fi fost extrași de către directorul societății, Petru Burduja, și de către soția deputatului Corneliu Furculiță, fondator al acestei companii. Același raport întocmit de ofițerul CNA arăta că banii ar fi urmat să fie utilizați de PSRM în campania prezidențială din 2016. Astfel, deputatul Iurie Reniță i-a cerut Procuraturii Generale să-i ofere un răspuns în scris privind măsurile întreprinse din 2016 până în prezent pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în acțiuni de spălare de bani și corupție. Precizăm că Vasile Șarco a plecat din CNA în martie 2018, iar despre ofițerul Adrian Țurcanu, cel care a întocmit raportul, se știe doar că a fost decorat cu ordinul „Credință Patriei”, clasa a treia, de către fostul președinte Nicolae Timofti, în ultimele zile ale mandatului său. În septembrie 2016, la câteva luni după ce ar fi apărut acest raport al CNA, RISE Moldova a publicat o investigație cu informații similare despre schema cu transferul a 1,5 milioane de euro din Bahamas. Peste două luni, PSRM a acționat în judecată portalul RISE Moldova și a cerut dezmințirea informațiilor și o despăgubire de 10.000 de lei. Ofițerul de presă al PSRM, Irina Astahova, nu ne-a răspuns la solicitarea de a comenta declarațiile deputatului Reniță. Iar purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur, ne-a comunicat că instituția va reacționa în limitele competenței după analiza informațiilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: