image
Sursa foto: social media

Interesul anchetei sau interes personal? De ce procurorii și polițiștii au luat apă-n gură în cazul copilului ucis la Orhei

Atât Procuratura, cât şi Inspectoratul de poliţie din Orhei au luat apă în gură în legătură cu crima odioasă de la Orhei, unde a fost omorât un copil de 12 ani, iar suspectat de crimă este un adolescent de 14 ani.

Crima cutremurătoare s-a produs pe data de 18 ianuarie. Pe 23 ianuarie, liderul PL, Dorin Chirtoacă, a dat publicităţii mai multe fotografii şi discuţia într-un limbaj violent și degradant a unui grup de adolescenţi decupată de pe contul de Instagram al minorului suspectat de crimă. În fotografii apar cinci copii care consumă băuturi alcoolice. Într-o postare se spune că Edis în ziua producerii crimei „era băut şi drogat”. Plus la asta ar fi fost „cu nişte băieţi în beci” şi ar fi anunţat că „amuş îl ucid pe Mihai”, într-un live pe care l-ar fi realizat înainte de producerea crimei.

Solicitată de Jurnal. md, Victoria Burlacu, procurorul responsabil de caz de la Procuratura Orhei, a declarat că nu poate să comenteze informaţia dată publicităţii de un politician, că există un singur suspect în dosarul crimei, minorul de 14 ani, că acesta şi-a recunoscut vina şi că se întreprind acţiuni de urmărire penală. La întrebarea ce acţiuni, ce expertize se fac, procurorul ne-a informat că nu poate oferi detalii, reieşind „din secretul anchetei”.

Din informaţia dată publicităţii apar însă mai multe întrebări la care atât Inspectoratul de poliţie din Orhei, cât şi Procuratura trebuiau deja să ofere răspuns, să demonstreze că investighează toate circumstanţele producerii crimei şi că întreprind acţiuni care ar contribui la prevenirea infracţionalităţii juvenile.

Care este statutul părinţilor copiilor din imagini, sunt în RM ori plecaţi peste hotare? Au fost invitaţi la poliţie/procuratură? Ce sancţiuni riscă?

Ce agent economic le-a vândut minorilor băuturi alcoolice? Dacă se drogau, cine îi asigura cu droguri?

A existat ori nu o înregistrare video în care infractorul anunţa crima? E adevărat că erau mai mulţi minori şi dacă aceştia consumau băuturi în pivniţa cuiva, cine este proprietarul?

Există complici? Deoarece din comentarii reiese că adolescenţii ar fi ştiut de intenţia criminalului, dar nu au încercat să-l oprească, n-au anunţat părinţii şi nici poliţia.

A murit un copil de 12 ani, un altul de 14 ani este suspectat. La ce concluzii a ajuns poliţia şi procurorii după discuţia cu părinţii minorilor care apar în imagini şi în comentariile de pe pagina de Instagram a presupusului ucigaş?

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: