image
Sursa foto: jurnal.md

Metode de învins în alegeri // Mai pe scurt

MAI PE SCURT, ieri vă spuneam că și Plahotniuc, și Dodon, și Șor au aceiași lozincă – ”pro-Moldova”, ”pro-moldoveni”. Dar clienții ăștia se aseamănă nu numai la lozinci, ci și la metodele cu care vor să învingă în alegeri. De pildă, guvernanții. Ați auzit deja ce metodă au ales ei: să majoreze salariile. Dar de când? De la 1 decembrie, adică prima leafă mărită o s-o primiți după sărbătorile de iarnă. Ca peste o lună să-i votați, nu-i așa? Timp de trei ani de când avem guvernul Filip ei nu s-au gândit nici o clipă la majorări de salarii, pentru că prea erau ocupați cu furatul. Cu două luni înainte de alegeri le-a venit să le majoreze.

Da nu fix aceeași metodă o utilizează Dodon?! S-a întâlnit deja a zecea, a nu știu câta oară cu Putin, și ăsta i-a promis că de la 1 ianuarie 2019 va elimina o taxă vamală pentru fructele, legumele și vinurile noastre. Iau ce paralelă: alde Plahotniuc ne dau lefuri majorate de la 1 decembrie, Dodon scoate taxa de la 1 ianuarie. Cu o lună și 24 de zile înainte de alegeri! Știți cum se cheamă metoda asta la care recurge și Plahotniuc, și Dodon? „Șantaj electoral”, așa se numește. Băieții ăștia doi ne șantajează. Adică ne oferă ceva, dar nu așa de ochi frumoși, ci ca să scoată din noi votul pentru ei. Dodon nici nu s-a rușinat să spună că dacă la alegeri nu învinge el, taxa va fi reintrodusă peste jumătate de an. În anul 2014, tot înainte de alegeri și tot la cererea lui Dodon, această taxă ne-a fost băgată, acum este scoasă pe juma de an. Atunci Dodon îi cerea lui Putin să-i pedepsească pe moldoveni, pentru că guvernanții au semnat acordul de asociere cu UE.

Acum vedeți ce diferență există între abordarea europenilor și a lui Putin? Uniunea Europeană le-a spus guvernanților de la Chișinău: vă dăm 100 de milioane de euro dacă găsiți miliardul furat, luptați cu corupția, faceți reforme și lăsați în pace jurnaliștii. Adică, dacă se fac niște lucruri necesare moldovenilor. Putin zice „vă scot taxa dacă îl votați pe Dodon al meu”. Raznițu ciuvstvuiete? Lui Putin îi este absolut în cot de miliardul furat, de corupția noastră. Și cum să nu-i fie, dacă el însuși este cel mai corupt demnitar din Rusia?!

Și ce vrea în schimb de la noi Putin? O, aici Dodon chiar m-a dat gata. ”Da ce putem să-i dăm noi Rusiei, zice el, noi nu avem nimic. Noi nu putem să-i oferim decât… prietenie”. Cam așa! Într-o mână Putin ține prianikul, adică ridicarea taxei, în alta - knutul, biciul, cu care o să ne lovească peste jumătate de an dacă nu biruie Dodon al lui. Putin asta vrea, prietenie cu de-a sila.

MAI PE SCURT, vă repet, singura metodă cu care băieții ăștia „pro-moldoveni” știu să vorbească cu moldovenii este șantajul electoral.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: