image
Sursa foto: Reuters.com

Inflația din Polonia a ajuns la 15,6%, maximul din ultimii 25 de ani

Inflația anuală din Polonia a atins 15,6% în iunie, cea mai mare cifră din ultimii 25 de ani, potrivit estimărilor inițiale de la o agenția de stat Statistics Poland (GUS). Polonia se confruntă de anul trecut cu una dintre cele mai mari rate ale inflației din Uniunea Europeană, care s-a accelerat pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.

Creșterile au fost determinate în special de prețurile la carburanți (care în iunie au crescut cu 9,4% de la o lună la lună și cu 46,7% de la un an la an) și la energie (în creștere cu 3% față de mai și cu 35,3% față de anul trecut), notează publicația Onet. Costurile cu mâncarea și băuturile au crescut cu 0,7% față de mai și cu 14,1% față de anul trecut.

Cifra din iunie urmează unei creșteri anuale de 13,9% înregistrată în mai. Eurostat, care folosește o metodologie diferită, a stabilit cifra din luna mai pentru Polonia la 12,8%, care a fost a șasea cea mai mare cifră din UE și peste cifra de 8,8% pentru întreg blocul european.

În 2021, Polonia a înregistrat cel mai ridicat nivel comun al inflației din UE, alături de Ungaria. De asemenea, Eurostat a prognozat (înainte de războiul din Ucraina) că va avea din nou cea mai mare cifră în 2022.

Piotr Bielski, directorul departamentului de analiză economică la Santander Bank, a declarat pentru Business Insider Polska că inflația ar trebui acum să atingă un vârf de aproximativ 16% în această vară, înainte de a scădea la sfârșitul anului și apoi de a crește din nou la începutul anului 2023. El estimează că inflația medie în acest an este de 13%, urmată de 10% în 2023.

„Inflația de bază are încă un impuls puternic, dar, în opinia noastră, ar trebui să înceapă să scadă în câteva luni din cauza unei răciri semnificative a economiei și a cererii consumatorilor”, a spus Bielski. „Ne așteptăm la o recesiune tehnică în Polonia în a doua jumătate a anului 2022, care va avea un efect de răcire asupra dinamicii salariilor și prețurilor”, a precizat el.

Inflația de bază – o măsură care exclude articolele cu prețuri mai volatile, precum alimente, combustibil și energie – a fost de 9,2% în Polonia în iunie, notează analiştii de la mBank.

Guvernul polonez și șeful băncii centrale s-au confruntat cu critici din partea opoziției pentru creșterea prețurilor, punctează Economedia.ro. Cu toate acestea, autoritățile au răspuns argumentând că situația este cauzată de acțiunile Rusiei în Ucraina, etichetând-o „Putinflație”.

Banca centrală a răspuns la creșterea inflației până în toamna trecută, demarând o serie de creșteri ale ratelor dobânzilor. Rata sa de referință a fost majorată la începutul acestei luni cu încă 75 de puncte de bază pentru a ajunge la 6%.

comentarii: