image
Sursa foto: captură video

Prognoze sumbre din partea experților: „Numărul cazurilor de Covid va crește, iar în octombrie vom avea câte 2 mii pe zi”

Experții din sănătate vin cu prognoze pesimiste în ceea ce privește evoluția numărului cazurilor noi de Covid în Republica Moldova. Acesta va crește în continuare, iar în octombrie ar putea atinge cota maximă. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„În octombrie ne așteptăm la numărul maxim de cazuri. Probabil vom ajunge la două mii de cazuri zilnic. La sfârșitul lui octombrie probabil vom avea o scădere a numărului de cazuri. Vacinarea e destul de lentă și avem o rată de doar 21%. Nu e suficient pentru a controla acest val”, a menționat Angela Paraschiv, șefa Catedrei de epidemiologie a USMF „Nicolae Testemițeanu”.

„Sunt mai rezervat la prognoze. Cert este că ritmul de creștere a cazurilor e destul de mare, e de 30%. Depinde de mulți factori, cât timp va crește, care sunt măsurile întreprinse. Acestea depind de autorități și populație. Este foarte importantă solidaritatea. Mult depinde de populație care trebuie convinsă că e responsabilă de sănătate”, a adăugat Mihai Pâsla, conf. univ. la Școala de Management în Sănătate Publică.

În opinia experților, unul din factorii care au cauzat înrăutățirea situației pandemice este comunicarea defectuasă a fostei guvernări.

„Problema e această rezistență din partea populației față de tot ce se încearcă a face și față de totot ce se vorbește despre această pandemie. De ce am ajuns aici? O problemă foarte mare a fost neconsecvența mesajelor și acele defecțiuni de comunicare de la începutul pandemiei. Guvernul zicea una, ministerul alta, iar președintele Dodon spunea că „trece prin tine și nu-ți va nimic” sau umbla prin toată țara fără mască. Sau HoReCa erau închise, dar pentru alții „o masă de sărbătoare” se putea. Acum suntem în pragul altui val, cu o altă guvernare, dar cu aceeași rezistență și asta pentru că nu s-a făcut nimic ca să creștem încrederea populației. Într-o pandemie emiterea mesajelor trebuie să fie coordonată cu experți buni în comunicare care să lucreze zilnic cu fricile populației, cu nivelul de înțelegere”, a spus și experta în legislație și management în sănătate, Rodica Rusu Gramma, conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică.

comentarii: