image
Sursa foto: Jurnal.md

Procesul ACUM vs. CEC privind stabilirea secțiilor de votare peste hotare: Dosarul a fost remis la Curtea Constituțională

Întrerupere în procesul copreședinților Blocului ACUM Platforma DA și PAS, care au cerut anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale privind stabilirea secțiilor de votare în străinătate din motivul numărului mic al acestora.

Curtea de Apel a trimis dosarul la Curtea Constituțională, după ce reclamanții au cerut ridicarea excepției de neconstituționalitate. Reprezentanții Guvernului au lipsit și de această dată.

Nici la cea de-a doua ședință prezent nu a fost reprezentantul Guvernului. Instituția a cerut ca instanța să examineze dosarul în lipsa sa.

Potrivit mandatarului Blocului ACUM Platforma DA și PAS, Sergiu Litvinenco, prezența Guvernului este necesară, întrucât aceasta este instituția responsabilă de stabilirea numărului de secții în străinătate.

„Guvernul este instituția de bază implicată în acest proces, pentru că CEC-ul spune că noi am deschis secții de votare pornind de la hotărârea guvernului. Pe de altă parte, CEC-ul spune că a transmis guvernului atât informația cu privire la numărul cetățenilor care au votat la scrutinul precedent, ceea ce reprezintă un criteriu obligatoriu care urmează a fi luat în calcul atunci când se deschid secții de votare, precum și datele înregistrării prealabile. Guvernul este în esență instituția care trebuie să răspundă de ce a făcut abstracție de aceste criterii și nu le-a luat în calcul”, a comentat acesta.

Litvinenco crede că Guvernul se simte vinovat și din acest motiv evită să-și argumenteze acțiunile în instanță.

„Probabil că ei știu că au greșit, știu că au încălcat legea și de asta încearcă să evite să răspundă la întrebări, nu au răspunsuri la întrebări și de asta încearcă să facă așa încât să nu dea aceste răspunsuri și au înaintat această cerere prin care dosarul ar urma să fie examinat în lipsa lor”, a adăugat Sergiu Litvinenco.

Mai mult. În ședință, juristul Comisiei Electorale Centrale a prezentat o scrisoare adresată Guvernului, din care reiese că instituția a specificat necesitatea deschiderii unui număr mai mare a secțiilor de vot în diasporă. Doar că acest aspect nu a fost luat în calcul.

Reprezentantul Comisiei Electorale Centrale a refuzat să comenteze acest subiect.

Cei de la Serviciul de presă al Guvernului nu au fost de găsit la telefon pentru o reacție, iar la solicitarea Jurnal TV, expediată vineri, nu am primit niciun răspuns.

Precizăm că, la alegerile parlamentare din 24 februarie, în străinătate vor fi deschise 125 de secții de votare. Lista acestora a fost aprobată de Guvern la ședința din 18 ianuarie.

Ministerul de Externe a menționat că în diasporă vor fi distribuite 2,5 milioane de buletine de vot. Blocul ACUM Platforma DA și PAS consideră că numărul secțiilor de votare peste hotare este insuficient și distribuit disproporționat față de locurile de amplasare a grupurilor din diaspora.

Amintim că, anterior, compatrioții noștri aflați peste hotare au întocmit o petiție online, în care au cerut deschiderea a cel puțin 28 secții de votare suplimentar față de alegerile prezidențiale din 2016, când unele birouri electorale din străinătate au rămas fără buletine de vot. Din această cauză, mulți moldoveni nu au reușit să-și exprime opțiunea electorală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: