image
Sursa foto: Jurnal.md

Tiraspolul refuză să spună când își va retrage blindatele și militarii din zona de securitate

După mai multe încercări eșuate, Comisia Unificată de Control a reușit să se întrunească la Bender în cadrul unei ședințe la care au fost discutate subiectele legate de instalarea ilegală a posturilor și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale. Totodată a fost discutată blocarea încercărilor observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare de a documenta regulamentar aceste încălcări, cât și circulația neautorizată a tehnicii militare prin zona de securitate.

Reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control au menționat că acțiunile abuzive ale părții transnistrene au afectat drepturile cetățenilor la libera circulație, la asistența medicală, la proprietate și, drept consecință, au generat tensionarea situației în zona de securitate.

În cadrul ședinței, a fost abordată problema circulației neautorizate a tehnicii militare prin zona de securitate, fapt care a provocat chiar și un accident care a avut loc în satul Butor din raionul Grigoriopol cu implicarea unei blindate din dotarea structurilor transnistrene. Delegația Republicii Moldova a calificat acest caz drept o nouă provocare în zona de securitate.

La întrebarea tranșantă despre retragerea posturilor ilegale din zona de securitate și respectarea actelor de bază ale misiunii de pacificare, reprezentanții Tiraspolului au refuzat să dea un răspuns clar când planifică să elimine aceste posturi impedimente.

Amintim că odată cu instituirea stării de urgență în legătură cu pandemia de Covid-19, regiunea transnistreană s-a autoizolat.

Asociația Promo-Lex și autoritățile din raionul Dubăsari, din satele subordonate Chișinăului și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu numeroasele posturi militare apărute în jurul localităților Cocieri, Corjova și Molovata Nouă.

Pe drumurile principale, aceste blocaje sunt constituite din reprezentanți ai așa numitului „serviciu de grăniceri”, care circulă liber. Iar pe drumurile adiacente, blocajele sunt formate din blocuri de beton, grămezi de pământ sau alte impedimente create artificial pentru a nu admite circulația.

Reprezentanții Promo-Lex au atras atenția că locuitorii acestei regiuni au temerea rezonabilă că instalarea arbitrară, menținerea nejustificată și de lungă durată a acestor posturi de control, riscă să ciopârțească și mai mult localitățile Cocieri și Corjova. Or, prin aceleași metode, regimul de la Tiraspol a amplasat în trecut posturi de control și în alte regiuni ale zonei de securitate.

Promo-Lex a solicitat Guvernului și CUC să identifice urgent posibilități de lichidare a acestor obstacole.

După declararea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova și aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, Comisia Unificată de Control și-a sistat temporar ședințele în orașul Bender și a activat în regim de lucru la distanță. Inițiativele părții moldovenești de a organiza o reuniunile în regim de videoconferință sau la nivelul copreședinților Comisiei, pentru a dezbate problemele stringente, în prezența reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE, nu au fost susținute de partea transnistreană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: