image
Sursa foto: tribuna.md

Alexandru Slusari: Gaburici trebuie demis de urgență după declarațiile privind acordul de liber schimb cu China

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, trebuie să fie demis de urgență după declarațiile privind un eventual acord de liber schimb cu China, în condițiile în care țara noastră doar va avea de pierdut de pe urma acestui acord, consideră vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

„Am citit despre faptul că Gaburici vrea cât mai repede să încheie un acord de liber schimb cu China pentru ca producătorii moldoveni de struguri să poată exporta încolo producția. După asemenea declarații, acest ministru trebuie demis de urgență. Acesta nu poată să nu știe că drumul până acolo e lung și critic pentru struguri în condițiile în care în țara noastră este un deficit catastrofal de frigidere pentru depozitarea lor. De asemenea, aş vrea să-l informez pe Gaburici că China este unul dintre cei cinci producători mari de struguri, producând anual aproximativ 5 de milioane de struguri”, a declarat Alexandru Slusari.

În opinia vicepreședintelui Platformei DA, ministrul Economiei se ascunde sub un pretext inventat pentru a argumenta semnarea unui acord de liber schimb cu China.

„Dar noi vom fi marii perdanți ai acestui tratat. Cu această ţară avem cea mai negativă balanță comercială. Importăm de zeci de ori mai mult din China decât exportăm acolo. Un regim de comerţ liber va înrăutăți situaţia producătorilor interni şi va reduce veniturile la buget. Deci, pentru cine se străduiește ministrul Economiei?”, a adăugat Alexandru Slusari.

Chiril Gaburici nu a comentat deocamată aceste declarații.

Potrivit Ministerului Economiei, în perioada ianuarie – iunie 2018, Republica Moldova a exportat struguri în suma de 9 901,9 mii dolari, fiind în creștere cu 32,1% comparativ cu 6 luni ale anului 2017. Republica Moldova furnizează struguri în România, având o pondere de 51,9% din total export de struguri (în sumă de 3,5 mln. dolari), Federația Rusă – 35% (3,5 mln. dolari), Belarus – 3,7% (0,37 mln. dolari). Pentru exportul în UE, Republica Moldova beneficiază de contingentul tarifar de export de 10 000 tone anual de struguri. Pentru anul curent, contingentul tarifar a fost valorificat în proporție de 60% sau 5950 tone.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: